Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak zrobić gotowaną babkę marmurkową?

Jak zrobić gotowaną babkę marmurkową?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (2 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Ten pyszny wypiek swym wyglądem i smakiem będzie kusił każdego. Nie jest trudny w wykonaniu, wspaniały w smaku, rodzina będzie zachwycona gdy podasz do popołudniowej kawy lub herbaty.
Rzeczy, których potrzebujesz:
8 jajek, 1 kostka margaryny, 1 i ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki kartoflanki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżki oliwy, ¾ szklanki cukru, biała polewa do ciast
1
Wysmaruj formę do gotowania masłem i posyp bułką tartą.
2
Wymieszaj mąkę i mąkę kartoflankę z proszkiem do pieczenia. Do naczynia włóż masło ,cukier i miksuj dodając jajka i wymieszaną mąkę. Gdy ciasto będzie pulchne dodaj oliwę i wymieszaj.
3
Podziel ciasto na trzy części. Jedną część wymieszaj z kakao. Do formy włóż jedną część białego ciasta na to ciemną i następnie białą. W ciasto wbij kilka razy widelec. Zamknij formę.
4
W większym naczyniu zagotuj wodę. Do gotującej wody włóż formę z ciastem, wszystko przykryj pokrywką. Gotuj babkę na wolnym ogniu ale tak abyś słyszała bulgotanie wody przez 1 godzinę i 10 minut.
5
Wyciągnij formę z wody i otwórz wieczko. Poczekaj chwilę aż odparuje, przewróć babkę do góry dnem i wyciągnij z formy. Po ostygnięciu ciasta przygotuj polewę wg przepisu i udekoruj.
Jak zrobić szarlotkę?
Jak zrobić burrito?
Jak zrobić galaretkę w pomarańczy?
Jak zrobić nugat?
Wskazówki
  • W czasie gotowania babki woda może sięgać tylko do połowy formy, tak aby nie pływała.
 5/5 (2 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Babka biszkoptowa świetnie sprawdza się jako wielkanocny deser. Jest bardzo puszysta i praktycznie sama rozpływa się w...
Jak zrobić babkę biszkoptową?
Babka biszkoptowa świetnie sprawdza się jako wielkanocny...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Józefa Niziołek
  • Elżbieta Małgorzata Nowicka
  • Ania Helak
  • Edward Wozniak
  • Bozena Jaszczyk
  • Kuba Magoń
  • Sylwester Niemierka
  • Justyna Podgórska
  • Michal Markiewicz
  • Jakub Skiba
  • Aneta Zwierzchowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.