Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak obrać jajko?

Jak obrać jajko?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.3/5 (64 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 6 
Niby banał, ale jednak czasami obieranie jajek nam po prostu nie wychodzi. Sposobów na obieranie jajek jest kilka. Poniżej przedstawiam jeden z nich. Spróbuj obrać jajko za pomocą łyżeczki. Tak, dobrze czytasz – łyżeczką. Zobacz jak się to robi.
1
obieranie jajka - krok 4
Ugotuj jajka na twardo. Wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą. Pozostaw jajka do wystygnięcia, aby bez problemu chwycić je w dłonie i się nie poparzyć.

Połam skorupkę jajka uderzając w nią tylną, wypukłą stroną łyżeczki.
2
obieranie jajka - krok 5
Znajdź miejsce na jajku, w którym bez problemu będziesz mogła włożyć łyżeczkę pod skorupkę.
3
obieranie jajka - krok 6
Włóż łyżeczkę pod skorupkę odrywając skorupkę od jajka.
4
obieranie jajka - krok 7
Skorupka powinna ładnie odchodzić od białka w miarę dużymi płatami.
5
obieranie jajka - krok 8
W końcu masz obrane jajko. Opłucz je i zjedz.
Przeczytaj teraz: Jak gotować jajka?
 2.3/5 (64 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (31)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Jajo - 2016-03-14
Jak już odnajdę miejsce gdzie łyżeczka swobodnie wchodzi pod skorupkę to po co mi ta łyżeczka?, rękami obiorę szybciej. Opiszcie sposób jak obrać jako bez uszkodzenia, gdy go po ugotowaniu i zalaniu jaja zimna wodą skorupka bardzo ciężko odchodzi i obranie jajka bez jego uszkodzenia jest praktycznie niemożliwe
Michał - 2016-03-14
"(...) bez problemu będziesz mogła włożyć (...)".
Aha, czyli jak jestem mężczyzną, to autor z góry założył, że nie gotuję sobie jaj na śniadanie i artykuł mnie nie dotyczy? Fajnie...
Rafał - 2016-03-14
W przypadku starego jajka sklepowego jest to możliwe. Nawet nie trzeba robić to łyżeczką skorupka łatwo odchodzi. Natomiast jeżeli jest to jako swojskie, (a wiem co mówię bo hoduję kury) - czyli świeże tzn. do tygodnia (zresztą dłużej nie leży) to nie ma możliwości tak obraćze skorupli. Reasumując jaka stare obierają się dobrze, a świeże niestety nie.
33latek - 2016-03-14
2 slajdy by wystarczyly, bo 6 to troche przerost formy
ewunia - 2016-03-14
ja, gdy gotuje jajka chlodze je po ugotowaniu bardzo szybko i tluke skorupke - trzymajac jajka w zimnej wodzie - na jak najwiecej kawalkow. po tym skorupka odchodzi idealnie
jpszczelarz - 2016-03-14
Tylko świeże jajko źle obiera ale jak się doda soli to nie ma znaczenia, jajko tygodniowe już się obiera dobrze
xxx - 2016-03-14
Jeśli ktoś ma problemy z obieraniem jajek to żaden trik mu nie pomoże
Pan Jacek - 2016-03-14
Sześć stron "poradnika" o obieraniu jaja kurzego... No naprawdę można być pod duuużym wrażeniem.... No, ale zawsze jakąś wiedzę sie nabyło. :)
milo - 2016-03-14
W zasadzie to nie wszystko.... sa jajka do ktorych bialko przykleja sie i bardzo trudno oderwac skorupe. W niektorych przypadkach pomaga nablonek, ktory znajduje sie pod skorupa i ktory mozna probowac swiacgnac razem ze skorupa. nie zawsze jednak to sie udaje. wtedy obranie jajka tak by nie pozostalo bialko na skorupie jest bardzo trudnym zadaniem.
mario - 2016-03-14
Tak jak masz świeże jajko to nawet ten trik ci nie pomoże jeśli błona kleji się do białka to ewentualnie czyste żółtko wydobędziesz tym sposobem.
kurss - 2016-03-14
wystarczy wsypać łyzke soli i lupki odchodza w calosci
Shran - 2016-03-14
Wszystko zależy od jajka. Jak jest gorszej jakości to razem z łyżeczką odchodzić będą całe płaty białka. Sam stosuję inną metodę. Mianowicie obstukuję oba końce jajka np. o blat, a następnie lekko naciskając "roluję" jajko po twardej powierzchni. W 99% przypadków skorupka popęka tak drobno, że sama zacznie odchodzić od jajka. Trzeba tylko uważać, żeby nie przyciskać zbyt mocno bo jajko może pęknąć.
Łukasz - 2016-03-14
To jest poradnik dla niepełnosprawnych?
Nat - 2016-03-14
Dawno nie czytalim takich IDIOTYZMÓW dla debili!
chcwd - 2016-03-14
Zrób dziurki na obu czubkach i w jedną dmuchnij z całych sił. Szybciej, prościej, lepiej!
fazi - 2016-03-14
I zjadłem, już siódme, a miałem zrobić sałatkę. Cholera. Muszę gotować jeszcze raz.
Hala - 2016-03-14
Robi się calkiem odwrotnie, po odlaniu wrzątku, potrzasa się kilka razy rondelkiem, żeby skorupki się nadtlukly i natychmiast zalewa zimna woda na kilka minut. Dodatkowa rada, soli się dość dobrze (lyzeczka na litr wody) wode do gotowania, żeby w przypadku pekniecia jajka nie wyciekła zawartpsc.
master cook - 2016-03-14
A jak obrać jajco ugotowane na miękko???
xy - 2016-03-14
Ogromny minus za to klikanie - przecież na jednej stronie byście to zmieścili.
Adam. - 2016-03-14
WIELKA bzdura,,ja bym dał do obrania jajko świeże od kury temu pismakowi,tyle w tym temacie.
lena - 2016-03-14
Ugotuj jajko w osolonej wodzie - bez problemu się je obiera - dotyczy świeżych jajek :)
mario - 2016-03-14
dupa gówno warte jak ci błona przywrze do białka w świeżym jajku to łyżeczką z tyłka sobie możesz powybierać.
Vissario - 2016-03-14
Już mam ochotę na jajko!
lotus - 2016-03-14
Tutaj jest obierane jajko które w klasyczny sposób dobrze się obiera... a co z takimi które są "przyklejone" do skorupy???
pozdro - 2016-03-14
Lepiej podaj jak obrac jajko na mieeko???
as - 2016-03-14
Ale wymyślili sposób zeby obejrzeć reklamy 20 razy!!!!
maria - 2016-03-14
Glupszej porady nie czytalam
qas - 2016-03-14
Zdjęcie 4, czarne jajko, jak je uzyska???
Bosy - 2016-03-14
Mój ojciec odkrył ten patent w latach osiemdziesiątych.
jheth - 2016-03-14
poloczki to nawet jaka nie potrafią obrać
aga - 2016-03-14
rocket science!!!!
Problem wypadania włosów dotyka wiele osób w różnym wieku. Brak witamin, silny stres, niska jakość kosmetyków do włosów...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Jeśli znudziły ci się normalne omlety proponuję omleta na słodko. Jest to świetna alternatywa dla dzieci, którym...
Jak zrobić omlet na słodko?
Jeśli znudziły ci się normalne omlety proponuję omleta na słodko. Jest to świetna...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.