Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak obrać jajko?

Jak obrać jajko?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.3/5 (63 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 6 
Niby banał, ale jednak czasami obieranie jajek nam po prostu nie wychodzi. Sposobów na obieranie jajek jest kilka. Poniżej przedstawiam jeden z nich. Spróbuj obrać jajko za pomocą łyżeczki. Tak, dobrze czytasz – łyżeczką. Zobacz jak się to robi.
1
obieranie jajka - krok 4
Ugotuj jajka na twardo. Wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą. Pozostaw jajka do wystygnięcia, aby bez problemu chwycić je w dłonie i się nie poparzyć.

Połam skorupkę jajka uderzając w nią tylną, wypukłą stroną łyżeczki.
2
obieranie jajka - krok 5
Znajdź miejsce na jajku, w którym bez problemu będziesz mogła włożyć łyżeczkę pod skorupkę.
3
obieranie jajka - krok 6
Włóż łyżeczkę pod skorupkę odrywając skorupkę od jajka.
4
obieranie jajka - krok 7
Skorupka powinna ładnie odchodzić od białka w miarę dużymi płatami.
5
obieranie jajka - krok 8
W końcu masz obrane jajko. Opłucz je i zjedz.
Przeczytaj teraz: Jak gotować na parze?
 2.3/5 (63 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (31)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Jajo - 2016-03-14
Jak już odnajdę miejsce gdzie łyżeczka swobodnie wchodzi pod skorupkę to po co mi ta łyżeczka?, rękami obiorę szybciej. Opiszcie sposób jak obrać jako bez uszkodzenia, gdy go po ugotowaniu i zalaniu jaja zimna wodą skorupka bardzo ciężko odchodzi i obranie jajka bez jego uszkodzenia jest praktycznie niemożliwe
Michał - 2016-03-14
"(...) bez problemu będziesz mogła włożyć (...)".
Aha, czyli jak jestem mężczyzną, to autor z góry założył, że nie gotuję sobie jaj na śniadanie i artykuł mnie nie dotyczy? Fajnie...
Rafał - 2016-03-14
W przypadku starego jajka sklepowego jest to możliwe. Nawet nie trzeba robić to łyżeczką skorupka łatwo odchodzi. Natomiast jeżeli jest to jako swojskie, (a wiem co mówię bo hoduję kury) - czyli świeże tzn. do tygodnia (zresztą dłużej nie leży) to nie ma możliwości tak obraćze skorupli. Reasumując jaka stare obierają się dobrze, a świeże niestety nie.
33latek - 2016-03-14
2 slajdy by wystarczyly, bo 6 to troche przerost formy
ewunia - 2016-03-14
ja, gdy gotuje jajka chlodze je po ugotowaniu bardzo szybko i tluke skorupke - trzymajac jajka w zimnej wodzie - na jak najwiecej kawalkow. po tym skorupka odchodzi idealnie
jpszczelarz - 2016-03-14
Tylko świeże jajko źle obiera ale jak się doda soli to nie ma znaczenia, jajko tygodniowe już się obiera dobrze
xxx - 2016-03-14
Jeśli ktoś ma problemy z obieraniem jajek to żaden trik mu nie pomoże
Pan Jacek - 2016-03-14
Sześć stron "poradnika" o obieraniu jaja kurzego... No naprawdę można być pod duuużym wrażeniem.... No, ale zawsze jakąś wiedzę sie nabyło. :)
milo - 2016-03-14
W zasadzie to nie wszystko.... sa jajka do ktorych bialko przykleja sie i bardzo trudno oderwac skorupe. W niektorych przypadkach pomaga nablonek, ktory znajduje sie pod skorupa i ktory mozna probowac swiacgnac razem ze skorupa. nie zawsze jednak to sie udaje. wtedy obranie jajka tak by nie pozostalo bialko na skorupie jest bardzo trudnym zadaniem.
mario - 2016-03-14
Tak jak masz świeże jajko to nawet ten trik ci nie pomoże jeśli błona kleji się do białka to ewentualnie czyste żółtko wydobędziesz tym sposobem.
kurss - 2016-03-14
wystarczy wsypać łyzke soli i lupki odchodza w calosci
Shran - 2016-03-14
Wszystko zależy od jajka. Jak jest gorszej jakości to razem z łyżeczką odchodzić będą całe płaty białka. Sam stosuję inną metodę. Mianowicie obstukuję oba końce jajka np. o blat, a następnie lekko naciskając "roluję" jajko po twardej powierzchni. W 99% przypadków skorupka popęka tak drobno, że sama zacznie odchodzić od jajka. Trzeba tylko uważać, żeby nie przyciskać zbyt mocno bo jajko może pęknąć.
Łukasz - 2016-03-14
To jest poradnik dla niepełnosprawnych?
Nat - 2016-03-14
Dawno nie czytalim takich IDIOTYZMÓW dla debili!
chcwd - 2016-03-14
Zrób dziurki na obu czubkach i w jedną dmuchnij z całych sił. Szybciej, prościej, lepiej!
fazi - 2016-03-14
I zjadłem, już siódme, a miałem zrobić sałatkę. Cholera. Muszę gotować jeszcze raz.
Hala - 2016-03-14
Robi się calkiem odwrotnie, po odlaniu wrzątku, potrzasa się kilka razy rondelkiem, żeby skorupki się nadtlukly i natychmiast zalewa zimna woda na kilka minut. Dodatkowa rada, soli się dość dobrze (lyzeczka na litr wody) wode do gotowania, żeby w przypadku pekniecia jajka nie wyciekła zawartpsc.
master cook - 2016-03-14
A jak obrać jajco ugotowane na miękko???
xy - 2016-03-14
Ogromny minus za to klikanie - przecież na jednej stronie byście to zmieścili.
Adam. - 2016-03-14
WIELKA bzdura,,ja bym dał do obrania jajko świeże od kury temu pismakowi,tyle w tym temacie.
lena - 2016-03-14
Ugotuj jajko w osolonej wodzie - bez problemu się je obiera - dotyczy świeżych jajek :)
mario - 2016-03-14
dupa gówno warte jak ci błona przywrze do białka w świeżym jajku to łyżeczką z tyłka sobie możesz powybierać.
Vissario - 2016-03-14
Już mam ochotę na jajko!
lotus - 2016-03-14
Tutaj jest obierane jajko które w klasyczny sposób dobrze się obiera... a co z takimi które są "przyklejone" do skorupy???
pozdro - 2016-03-14
Lepiej podaj jak obrac jajko na mieeko???
as - 2016-03-14
Ale wymyślili sposób zeby obejrzeć reklamy 20 razy!!!!
maria - 2016-03-14
Glupszej porady nie czytalam
qas - 2016-03-14
Zdjęcie 4, czarne jajko, jak je uzyska???
Bosy - 2016-03-14
Mój ojciec odkrył ten patent w latach osiemdziesiątych.
jheth - 2016-03-14
poloczki to nawet jaka nie potrafią obrać
aga - 2016-03-14
rocket science!!!!
Zatrucie pokarmowe może dotknąć każdego. To jedna z najczęstszych letnich chorób. Zatruciu pokarmowemu towarzyszą...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Poniżej przedstawiam jedną metod nadawania jajku na twardo określonego kształtu - w tym przypadku kształtu serca. Ta...
Jak zrobić jajko na twardo w kształcie serca?
Poniżej przedstawiam jedną metod nadawania jajku na...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.