Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Boże Narodzenie > Przepisy świąteczne > Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (34 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Wigilia bez pysznego barszczu czerwonego z uszkami to jak święta Bożego Narodzenia bez choinki. Po prostu musi być. O ile większość potraw wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu, to barszcz czerwony jest taki sam wszędzie i od wielu, wielu lat. Już w średniowieczu polskie gospodynie przyrządzały aromatyczny barszcz czerwony z buraków. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na barszcz czerwony z uszkami (porcja dla 4 osób).
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 kg buraków ćwikłowych, 7 dag suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, świeży sok z cytryny, cukier, pieprz, sól, koperek
1
Składniki na uszka:
Ciasto:

* 20 dag mąki
* łyżka oleju
* sól

Nadzienie:

* grzyby z wywaru
* łyżka tartej bułki
* łyżka masła
* cebula
* jajo
* pieprz
* sól
2
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody i moczyć około 3 godz.
3
Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, odcedzić i zachować wywar.
4
Buraki obrać i bardzo drobno pokroić (najlepiej zetrzeć na tarce o większych otworach), po czym wrzucić do garnka.
5
Pokroić cebulę i dodać ją wraz z przyprawami do posiekanych buraków.
6
Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, tak długo aż buraki zrobią się miękkie.
7
Gdy buraki wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów po czym zagotować i przyprawić cukrem, pieprzem, solą oraz świeżym sokiem z cytryny.
8
Podczas gotowania buraków, zrobić uszka.
Cebulę należy zeszklić na maśle do uzyskania złocistego koloru po czym dodać drobno posiekane grzyby i bułkę tartą. Wymieszać.
Jak zrobić kapustę z grochem?
Jak kisić barszcz czerwony?
Jak zrobić śledzie w oleju?
Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?
9
Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać, przyprawić pieprzem i solą.
10
Mąkę i szczyptę soli wymieszać wraz z kilkoma łyżkami gorącej wody i olejem. Zagnieść ciasto po czym cienko je rozwałkować i pokroić na nieduże kwadraciki.
11
Na każdym kwadracie, po środku ułożyć porcję farszu, złożyć ciasto po przekątnej, połączyć i zlepić, zaciskając brzegi powstałych trójkątów.
12
Włożyć uszka do lekko posolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną. Odcedzić je, rozdzielić do głębokich talerzy.
13
Uszka zalać gorącym barszczem i posypać koperkiem.
14
SMACZNEGO!
 3.8/5 (34 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
topielica - 2013-11-27
U mnie uszka jemy osobno na talerzyku polane cebulką ,natomiast barszczykiem się popija -każdy robi jak woli-ale polecam ten sposób.Ponadto do barszczu dodaję czosnek który podkreśla rewelacyjnie smak barszczu.
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Barszcz czerwony może być doskonały na jesienno-zimowe obiady, szczególnie dlatego że można zakiszony zakwas trzymać...
Jak kisić barszcz czerwony?
Barszcz czerwony może być doskonały na jesienno-zimowe obiady, szczególnie dlatego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.