Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Boże Narodzenie > Przepisy świąteczne > Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (34 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Wigilia bez pysznego barszczu czerwonego z uszkami to jak święta Bożego Narodzenia bez choinki. Po prostu musi być. O ile większość potraw wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu, to barszcz czerwony jest taki sam wszędzie i od wielu, wielu lat. Już w średniowieczu polskie gospodynie przyrządzały aromatyczny barszcz czerwony z buraków. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na barszcz czerwony z uszkami (porcja dla 4 osób).
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 kg buraków ćwikłowych, 7 dag suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, świeży sok z cytryny, cukier, pieprz, sól, koperek
1
Składniki na uszka:
Ciasto:

* 20 dag mąki
* łyżka oleju
* sól

Nadzienie:

* grzyby z wywaru
* łyżka tartej bułki
* łyżka masła
* cebula
* jajo
* pieprz
* sól
2
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody i moczyć około 3 godz.
3
Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, odcedzić i zachować wywar.
4
Buraki obrać i bardzo drobno pokroić (najlepiej zetrzeć na tarce o większych otworach), po czym wrzucić do garnka.
5
Pokroić cebulę i dodać ją wraz z przyprawami do posiekanych buraków.
6
Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, tak długo aż buraki zrobią się miękkie.
7
Gdy buraki wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów po czym zagotować i przyprawić cukrem, pieprzem, solą oraz świeżym sokiem z cytryny.
8
Podczas gotowania buraków, zrobić uszka.
Cebulę należy zeszklić na maśle do uzyskania złocistego koloru po czym dodać drobno posiekane grzyby i bułkę tartą. Wymieszać.
Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?
Jak zrobić kapustę z grochem?
Jak zrobić kluski z makiem?
Jak zabić karpia?
9
Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać, przyprawić pieprzem i solą.
10
Mąkę i szczyptę soli wymieszać wraz z kilkoma łyżkami gorącej wody i olejem. Zagnieść ciasto po czym cienko je rozwałkować i pokroić na nieduże kwadraciki.
11
Na każdym kwadracie, po środku ułożyć porcję farszu, złożyć ciasto po przekątnej, połączyć i zlepić, zaciskając brzegi powstałych trójkątów.
12
Włożyć uszka do lekko posolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną. Odcedzić je, rozdzielić do głębokich talerzy.
13
Uszka zalać gorącym barszczem i posypać koperkiem.
14
SMACZNEGO!
 3.8/5 (34 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
topielica - 2013-11-27
U mnie uszka jemy osobno na talerzyku polane cebulką ,natomiast barszczykiem się popija -każdy robi jak woli-ale polecam ten sposób.Ponadto do barszczu dodaję czosnek który podkreśla rewelacyjnie smak barszczu.
Czy woda alkaliczna jest dla ciebie dobra? Zdrowe ciało zawsze powinno być lekko zasadowe. Jednak organizmy większości...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Barszcz czerwony może być doskonały na jesienno-zimowe obiady, szczególnie dlatego że można zakiszony zakwas trzymać...
Jak kisić barszcz czerwony?
Barszcz czerwony może być doskonały na jesienno-zimowe obiady, szczególnie dlatego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.