Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Ciastka > Jak zrobić bezy z białek?

Jak zrobić bezy z białek?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (5 ocen)
Oceń 

Bezy są jednym z tych deserów, które możesz połączyć praktycznie ze wszystkim. Dwa białka i odrobina cukru - jest wszystkim czego potrzebujesz, aby wyśmienicie zakończyć romantyczną kolację lub po prostu wtedy kiedy chcesz osłodzić sobie życie. Używanie rękawa cukierniczego do zdobienia ciast może być nieco kłopotliwe, szczególnie jeśli operujesz bąbelkowym i cukrowym ciastem. Z czasem jednak nabierzesz wprawy i zrobi się to o wiele łatwiejsze. Jeśli możesz - wybierz większy worek, tak więc będziesz miał większe pole manewru napełniając je ciastem.

Rzeczy, których potrzebujesz:
2 białka jajek, 1/3 szklanki cukru
1
Robienie bez 1
Przygotuj składniki oraz rękaw cukierniczy.
2
Robienie bez 2

Oddziel białka jajek od żółtek (nie będziesz potrzebować żółtek do tego przepisu, ale możesz je przechować w lodówce i wykorzystać do czegoś innego); włóż białka do miski i zacznij ubijać mikserem na wysokiej prędkości (upewnij się, aby miska i metalowe złącze miksera były całkowicie czyste i suche, w przeciwnym razie nawet jedna kropla wody czy tłuszczu może zrujnować bezy).

3
Robienie bez 3
Ubij białka na sztywno, aż zwiększą swoją objętość trzykrotnie.
4
Robienie bez 4
Następnie dodaj cukier łyżka po łyżce i kontynuuj ubijanie.
5
Robienie bez 5
Ubijaj wszystko do momentu, aż cukier się wymiesza i całkowicie rozpuści.
6
Robienie bez 6
Płytką blasze wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik na 90 C.
7
Robienie bez 7

Piana jest bardzo cukrowa i dlatego bardzo klejąca, tak więc do napełniania woreczka używaj szpatułki. Koniec woreczka możesz związać gumką recepturką lub, jeśli jesteś już wprawiony możesz tylko skręcać woreczek rękami.

8
Robienie bez 8

Wyciskaj ciasto na przygotowany papier i staraj się, aby bezy były podobnej wielkości, możesz je nakładać blisko siebie, ponieważ nie zwiększą już wielkości podczas pieczenia.

Jak zrobić bezy?
Jak zrobić wątróbkę z cebulą?
Jak zrobić tosty francuskie z serem?
Jak zrobić udka duszone z warzywami?
 3.8/5 (5 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Marysia - 2013-05-06
Piotr, czekam na odpowiedz czy bezy byly dobre :)
Piotr97 - 2013-04-30
Przepis bardzo prosty i tani . ; ) niestety nie mam woreczka do wyciskania i uzylem łyżki ; D Bezy właśnie pieką się w piekarniku ; ) Napiszę potem czy są dobre ^^
Rośliny lecznicze, choć całkowicie naturalne, nie są całkowicie bezpieczne. Skutecznie zwalczają wiele chorób, ale źle...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Do zrobienia tego deseru najlepiej jest użyć sera ricotta, ale może być też Mascarpone, Almette lub startego przez sito...
Jak zrobić deser ricotta?
Do zrobienia tego deseru najlepiej jest użyć sera ricotta, ale może być też Mascarpone...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Sylwester Oryl
  • Jadwiga Kędziora
  • Joanna Moleska
  • Maciek Rozpędkowski
  • Monika Jarzewicz
  • Teresa Wardęga
  • Monika Balicka
  • Szymon Młody
  • Piotr Rajkowski
  • Teresa Nikt
  • Alicja Tulik-Niedziewicz
  • Jan Milas
  • Zofia Minkiewicz
  • Anita Wasilewska
  • Ewa Motyl
  • Anna Zając
  • Joanna Boxan-Gemzała
  • Marta Starzyńska
  • Mamert Tomczyk
  • Emanuela Adamczyk
  • Wioleta Marcin Wawrzyniak
  • Barbara Stosor
  • Terka Marka
  • Ewa Gancarz
  • Monika Falkowska
  • Danuta Wziętek
  • Darek Barczak
  • Krystyna Brasel
  • Ania Ilnicka
  • Karolina Toczyska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.