Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobic żurek w chlebie?

Jak zrobic żurek w chlebie?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (26 ocen)
Oceń 
Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Nie ma co ukrywać, jego przygotowanie jest dość trudne i czasochłonne, ale to dzięki temu ta potrawa ma charakter odświętny, a nie codzienny, a jej smak kojarzy się z wiosną i wolnymi dniami. Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje żurku, czyli w sam raz dla przeciętnej rodziny.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 marchewka, 1 seler, 1 cebula, 2 białka z jaja kurzego, 4 całe jaja, pęto białej kiełbasy., 2 ząbki czosnku, mała garstka suszonych podgrzybków, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 500 ml zakwasu na żurek (można kupić gotowy w sklepie), 2 łyżki śmietany 12%, szczypta majeranku, 4 bochenki okrągłego chlebka
1
Marchew, seler i cebulę oczyszczamy i obieramy, gotujemy warzywa w dużym garnku, do czasu, aż staną się lekko miękkie.
2
Następnie do garnka dorzucamy grzyby, ziele angielskie i listki laurowe, a całość przyprawiamy solą.
3
Przykrywamy garnek pokrywką – pozostawiając lufcik i gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę.
4
Gdy wszystko jest już miękkie, a wywar wyciągnął smak ze wszystkich składników, należy przecedzić go przez sitko. Czosnek ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do wywaru wraz z zakwasem.
5
Na koniec zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy jeszcze w razie konieczności.
6
Teraz czas na przygotowanie chlebka. Ostrym nożem odcinamy jego górną część i odkładamy sobie na bok, będzie później swego rodzaju „pokrywką”.
7
Z pozostałej części wydrążamy środek, dość dokładnie, tak aby powstała pojemna miseczka.
8
Oddzielamy na boku białko od żółtka i delikatnie roztrzepujemy to pierwsze, po czym smarujemy tym białkiem wnętrze chlebka, skupiając się zwłaszcza na denku.
Jak kupować jajka?
Jak zrobić sos szczypiorkowy?
Jak zrobić sadzone jajka w bekonie?
Jak zrobić chłodnik litewski?
Przeczytaj teraz: Jak ugotować krupnik?
 3.7/5 (26 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
grazyna2 - 2013-04-05
ten przepis nie dla mnie-...ale pozdrawiam
joannanowa8019 - 2013-03-25
bardzo ciężkostrawne i niedobre jedzenie!
ziggy - 2012-04-09
lubie przepis na zur swojej roboty jest poprostu fantazja i lekko wchodzi a czuje sie doskonale..

Ciekawe porady

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...

Jak przeżyć upał?

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Barbara Mw
  • Wiola Bondaruk
  • Trzy Palce
  • Brajan Jan Myćka
  • Paweł Gawroński
  • Paweł Nowak
  • Anna Gąsior-Miśkowicz
  • Magda Chalimonique
  • Anna Kościelniak
  • Anna Wojtek Kwaśniewska
  • Monika Lewandowska
  • Paweł Puchalski
  • Krystian Jagiella
  • Andrzej Mieczkowski
  • Wanda Wysocka Prus
  • Maja Michalak
  • Przemek Ciemciach
  • Ewa Klassen
  • Renata Kaczmarczyk
  • Joanna Danilowicz
  • Szymon Kopaczewski
  • Lukasz Makosz
  • Michal Ostaszewski
  • Dominik Pełka
  • Paulina Modzelan
  • Agnieszka Dudley
  • Jula Hamik
  • Kazimierz Nalepka
  • Maria Kaleta
  • Barbara Zaborska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.