Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak filetować śledzie?

Jak filetować śledzie?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (12 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 12 
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.
1
Filetowanie śledzi 1
W tym etapie będziesz potrzebować całego marynowanego w soli śledzia, a także ręcznika kuchennego. Rozłóż kuchenny papier na blacie, następnie połóż na nim rybę.
2
Filetowanie śledzi 2
Odetnij delikatnie głowę śledzia.
3
Filetowanie śledzi 3
Rozkrój rybę wzdłuż, aby móc ją otworzyć.
4
Filetowanie śledzi 4
Pozbądź się wnętrzności.
5
Filetowanie śledzi 5
Wyczyść środek śledzia za pomocą noża.
6
Filetowanie śledzi 6
Przetnij rybę wzdłuż kręgosłupa.
7
Filetowanie śledzi 7
Ostrożnie usuń skórę z obu stron ryby.
8
Filetowanie śledzi 8
Odetnij ogon i delikatnie oddziel filet od ości. Faktem jest, iż łatwiej powiedzieć niż wykonać, szczególnie jeśli robisz to po raz pierwszy. Jeśli nie uda Ci się usunąć wszystkich ości, nie przejmuj się, przeoczenia możesz poprawić później.
9
Filetowanie śledzi 9
Oddziel drugi filet od kręgosłupa z jak największą ilością ości.
10
Filetowanie śledzi 10
Za pomocą rąk usuń większe ości z filetów. Nie jest to przyjemna część, jednak rezultat to wynagrodzi.
11
Filetowanie śledzi 11
Teraz filety śledziowe są gotowe do dalszego użycia (w sałatce lub jako przystawka z chlebem i cebulą).
Wskazówki
  • Do wymycia rąk po filetowaniu ryby oraz naczyń, które były używane podczas tego procesu, najlepiej jest użyć zimnej wody, która usunie intensywny zapach śledzia.
 3.6/5 (12 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Nadmierna wilgotność w pomieszczeniu jest szkodliwa nie tylko dla nas, lecz również uszkadza meble, ściany i dywany. W...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Środa Popielcowa w kalendarzu katolickim, jest dniem rozpoczynającym 40-dniowy Wielki Post poprzedzający święta...
Jaką potrawę można przygotować na Popielec?
Środa Popielcowa w kalendarzu katolickim, jest dniem...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.