Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Wielkanoc > Potrawy Wielkanocne > Jak zrobić baranka wielkanocnego?

Jak zrobić baranka wielkanocnego?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (6 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Poniższy przepis ma na celu stworzenie baranka wielkanocnego z lukrem, który jest pokryty puchatą masą o smaku kokosowym. Można również zmienić kolor owej masy, lub podpiec ją w piekarniku. Wiele osób nie ma czasu na zanurzenie głowy baranka w kremie, następnie na wykończenie za pomocą masy kokosowej i na pomalowanie akcentów, niestety musisz to wykonać, aby nie zepsuć wyglądu. Nie zapomnij o kokardkach! Aby pokroić zacznij od części tylnej i kieruj się w stronę głowy.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 i 1/4 szklanki tortowej mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/4 szklanki białego cukru, 1/2 kostki masła, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 4 białka
1

Sposób przygotowania:


Na początku przygotuj formę, pokryj olejem roślinnym i odstaw na kilka minut, po czym wytrzyj używając czystej serwetki. Natłuść i dodaj mąki, nie pozostawiając żadnych luk. Ustaw piekarnik na 190 stopni.

2
Przesiej mąkę tortową, następnie zrób to ponownie dodając proszku do pieczenia oraz soli i odstaw na bok.
3
W dużej misce utrzyj masło i cukier, aby uzyskać lekką i puszystą masę. Dodawaj mieszankę z mąką na przemian z mlekiem.
4
Mieszaj ciasto, żeby było gładkie po każdej dawce, po czym dodaj wanilii.
5
W dużej szklanej lub metalowej misce ubijaj białka jajek, aż utworzą lekką formę. Następnie dodaj 1/3 tej formy do ciasta, aby stało się bardziej puszyste, po czym dodaj resztę.
6
Wypełnij ciastem część formy z głową. Drewnianą łyżką delikatnie rozprowadź ciasto, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Uważaj, żeby nie naruszyć warstwy mąki i tłuszczu na formie. Przykryj formę, upewnij się, że jest dokładnie zamknięta, aby uniknąć rozdzielenia ciasta.
Jak zrobić jajka po szkocku?
Jak zrobić sadzone jajka w bekonie?
Jak zrobić kolorowe jajka faszerowane?
Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?
7
Połóż formę na blasze w rozgrzanym piekarniku i pozostaw na ok. 1 godzinę. Sprawdzaj ciasto wbijając szpikulec lub wykałaczkę w tylną część.
8
Wciąż będące jeszcze w formie ciasto, odłóż na bok na ok. 15 minut. Następnie ostrożnie zdejmij przykrycie.
9
Zanim oddzielisz ciasto od dolnej części pozwól mu nieco ostygnąć, pozostawiając na kolejne 5 minut, aby para się ulotniła. Po usunięciu reszty formy pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Nie ozdabiaj ciasta zanim nie ostygnie.
10

Dekorowanie baranka wielkanocnego:


Składniki:
6 szklanek przesianego cukru pudru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki lekkiego syropu kukurydzianego
1 łyżeczka ekstraktu z kokosa


Sposób przygotowania:


1. W garnku wymieszaj cukier puder, wodę oraz syrop kukurydziany. Gotuj na małym ogniu do temperatury ok. 33 stopni, nieustannie mieszając. Mieszanka powinna być wystarczająco cienka, aby nadawała się do polewania, oraz wystarczająco gruba, aby stała się warstwą przykrywającą.


2. Do pokrycia głowy baranka: połóż ciasto na drucianej półce, twarzą do góry, nalej krem na twarz i uszy. W razie potrzeby powtórz.


3. Kiedy krem się uformuje włóż baranka do naczynia, lub białego kartonu na wymiar.


4. Na pozostałą część ciasta wraz z tylnymi partiami głowy oraz uszu, nałóż lukier. Za pomocą gwiazdki lub specjalnej końcówki do lukru wykonaj warstwę wełny na baranku. Jeśli używasz gwiazdki przesuwaj ją delikatnie, następnie za pomocą wykałaczki stwórz wrażenie puszystości.


5. Rezultatem powinna być lukrowana głowa i uszy, na pozostałej części ciasta powinna być puszysta masa, najlepiej kokosowa.


6. Do pomalowania twarzy użyj farb spożywczych.


7. Zawiąż kokardkę wokół szyi, w miejscu gdzie lukier styka się z masą.


8. Udekoruj podstawę ciasta leżącego na naczyniu. Otocz go wielkanocnymi słodyczami.

 3.7/5 (6 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Problem wypadania włosów dotyka wiele osób w różnym wieku. Brak witamin, silny stres, niska jakość kosmetyków do włosów...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Często zastanawialiście się czym zaskoczyć gości i domowników w czasie Świąt Wielkanocnych. Wspaniałym pomysłem jest...
Jak zrobić paschę waniliową?
Często zastanawialiście się czym zaskoczyć gości...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.