Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?

Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2.8/5 (25 ocen)
Oceń 
Udostępnij

Roladki przygotowane z wieprzowiny (rzadziej z wołowiny) i nadziewane różnymi farszami, są bardzo popularnym daniem w kuchni ukraińskiej. Przygotowanie nadzienia do roladek tak samo jak sosów zależy od regionu i od kucharza. Bardzo dobre są roladki przygotowane ze schabu i nadziewane pieczarkami lub pieczarkami zmieszanymi z innymi dodatkami, usmażone i upieczone w kremowym sosie. Tak jak w przepisie poniżej. Na pierwszy rzut oka gotowanie tych roladek może wyglądać na dużo zachodu, ale nie jest to tak trudne jak wygląda i jest naprawdę smaczne.

Rzeczy, których potrzebujesz:
Około 70 dkg schabu bez kości, 40 dkg pieczarek, 2 duże cebule, 2 jajka, 1-1.5 szklanki startej mozzarelli, 1 szklankę śmietanki 18%, Sól i pieprz do smaku, Olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
1
Składniki na roladki wieprzowe

Przygotuj składniki: do tego przepisu najlepszy jest schab, możesz wziąć kawałek dowolnej grubości; jajka ugotuj na twardo i ostudź je do temperatury pokojowej. Będziesz również potrzebować wykałaczek.

2
Smażenie cebuli

Zacznij od smażenia pieczarek i cebuli na farsz. Do tego rozgrzej na patelni 2-3 łyżki stołowe oleju lub oliwy na średnim ogniu. Obierz i drobno pokrój cebulę, dodaj na rozgrzaną patelnię i smaż, aż będą miękkie i nabiorą złocistego koloru (około 10 minut); mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.

3
Obrane pieczarki

Wypłucz i umyj pieczarki (powinno się obrać je ze skórki z główki, a później wypłukać pod zimną wodą). Umyte już pieczarki drobno pokrój.

4
Smażenie pieczarek

Kiedy cebula jest już gotowa dodaj do niej pieczarki i smaż razem przez 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. Pieczarki zmniejszą swoją objętość i wypuszczą nieco soku. Kiedy sok odparuje, usuń patelnię z palnika.

5
Pieczarki z jajkiem
Przełóż pieczarki do miski; obierz jajka, drobno pokrój i dodaj do miski.
6
Farsz z serem
Dodaj reszty farszu dodaj starty ser.
Jak zrobić kotlety z kurczaka?
Jak zrobić tzatziki?
Jak zrobić spaghetti z pieczarkami i pomidorami?
Jak zrobić makaron z kiełbasą i pieczarkami?
7
Doprawianie
Dobrze wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
8
Krojenie schabu
Farsz jest gotowy! A teraz czas na wieprzowe roladki. Pokrój schab na kawałki o grubości 2,5 cm.
9
Doprawianie mięsa

Przypraw mięso z obu stron i zacznij rozbijać tłuczkiem, aż będzie bardzo cienkie i wystarczająco duże do zawinięcia farszu i zrolowania.

10
Nakładanie farszu na mięso
Na krawędzi rozbitego mięsa połóż około 2 łyżeczek farszu.
11
Zawijanie roladek
Zawiń.
12
Formowanie roladek
Uformuj roladkę.
13
Roladki z wykałaczkami
Zabezpiecz roladkę przed rozwinięciem wbijając w nią wykałaczki.
14
Zawijanie roladek
Powtórz z reszta mięsa i farszu.
15
Smażenie roladki

Na średnim ogniu rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż każdą roladkę z obu stron zaczynając od strony ze szwem, do momentu, aż będzie wyglądać na usmażoną (kiedy strona ze szwem jest już usmażona, można bezpiecznie wyciągnąć wykałaczki - roladki się już nie rozwiną).

16
Roladki w naczyniu żaroodpornym
Gotowe roladki przenieś do naczynia żaroodpornego.
17
Roladki wieprzowe
Przeciętnie powinno wyjść 20-22 roladki.
18
Roladki - wlewanie wody do naczynia
Do naczynia wlej około 1.5 szklanki wody.
19
Roladki polane śmietaną
Na roladki wylej również śmietankę 18% lub zwykłą śmietanę zmieszaną z wodą.
20
Doprawianie roladek
Dopraw solą i pieprzem i włóż do nagrzanego piekarnika.
21
Pieczenie roladek
Piecz w temperaturze 185 stopni C przez 30 minut.
22
Roladki wieprzowe z pieczarkami

Podawaj jako główne danie obiadowe. Smacznego!

 2.8/5 (25 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Ewelina82 - 2013-04-29
Radzę najpierw obsmażyć roladki z obu stron, a dopiero potem wyjąć wykałaczki !!!
Dodam jeszcze, że wodę możemy zastąpić 1,5 szklanki bulionu ale wtedy bardzo delikatnie doprawiamy śmietanę, aby nie przedobrzyć. Lepszym pomysłem jest najpierw doprawienie śmietany solą i pieprzem niż posypywanie po wierzchu potrawy. Przyprawa jest wtedy bardziej równomiernie rozprowadzona. Danie wymaga, więc delikatnej poprawy :) aby wyszło tak jak należy.
Ewelina82 - 2013-04-29
Wypróbowywałam ten przepis pod kątem menu komunijnego i mam następujące zastrzeżenia....
Autor coś źle to poobliczał. Po pierwsze plastry mięsa mają pewną "granicę rozbijania" jeśli te plastry są takie wąskie (przypominam 1cm) nie da się ich bardzo cienko rozbić, ponieważ zaczynają robić się prześwity, a wiadomo, że przez nie farsz może na zacząć wypływać na zewnątrz, po drugie z mięsa krojonego tradycyjnie nie uzyskamy, aż tak szerokich roladek, aby nałożyć 2 łyżki stołowe farszu - maksymalnie mieściła mi się łyżka farszu, czasem łyżka i trochę drugiej ok. 1/3, trzeba by chyba ten schab kroić wzdłuż aby uzyskać tak szerokie roladki. Poza tym zamieniłam bym trochę kolejność przyprawiania mięsa, o ile dobrze jest plastry schabu posolić przed rozbijaniem, gdyż to zmiękcza mięso i łatwiej się je rozbija, to pieprzenie mięsa przed rozbijaniem jest trochę problematyczne - podczas energicznego ubijania wiórki pieprzu unoszą się do nozdrzy i odpryskują od mięsa i to trochę niefajne. Lepiej posypać pieprzem dopiero rozbite rolady. I na koniec potrawa wychodzi rzeczywiście bardzo smaczna i jest to dobry sposób na urozmaicenie niedzielnego czy uroczystego obiadu, ale jest ona zdecydowanie bardziej pracochłonna niż zapewnia autor, przygotowanie takich 15-20 roladek to kilka godzin spędzone w kuchni, a wiadomo, że dziś można zrobić obiad i w 20 minut :). Czasami jednak dla wyjątkowego smaku warto się napracować :).
nuna - 2012-10-14
Żeby wyszły 22 roladki a mięso krojone o grubości 1 cm to musi być co najmniej 2 kg schabu bez kości. Bo 1 kg to około 10 kotletów grubości 1 cm.
Nadmierna wilgotność w pomieszczeniu jest szkodliwa nie tylko dla nas, lecz również uszkadza meble, ściany i dywany. W...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Kurczak z pieczarkami stanowi idealną kombinację dla każdego dania, tak samo jak i pieczarki ze śmietaną  i śmietana z...
Jak zrobić kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym?
Kurczak z pieczarkami stanowi idealną kombinację dla...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.