Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Makarony > Jak zrobić kluski?

Jak zrobić kluski?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2/5 (4 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Kluski są popularnym dodatkiem do naszych dań, zwłaszcza obiadów. Nie robi ich się jednak tak często jak ziemniaków, a to głównie z przekonania o tym, że przygotowanie klusek jest trudne i pracochłonne. Tymczasem okazuje się, że nie koniecznie tak jest i czasem nawet obranie i ugotowanie kartofli zajmuje mniej więcej tyle czasu, lub nawet więcej co przygotowanie klusek.
1
Kluski kładzione (inaczej „z pokrywki”)

Składniki:
40 dag maki
3 jajka
Pół szklanki letniej wody
Duża łyżka roztopionego masła
Sól

Na początek, należy rozbełtać jaja z połową szklanki letniej wody, następnie stopniowo dodajemy do nich mąką, cały czas przy tym mieszając. Na koniec dodajemy roztopione masło i sól do smaku. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż stanie gładką i lśniącą masą, możemy się posłużyć przy tym mikserem, jeśli jednak przygotowujemy niewielką ilość praktyczniejsza będzie drewniana łyżka. Teraz przychodzi czas na wrzucanie klusek do wrzątku. Wykonujemy to metalową łyżkę, którą najpierw zanurzamy we wrzątku, po czym „odkrawamy” nią niewielkie porcje cista i wrzucamy do wody. Za każdy razem zanurzając łyżkę, dzięki temu cisto nie będzie się do niej przyklejało. Gotujemy ok. 2 minuty. Jeśli chcemy podać kluseczki jako dodatek np. do rosołu, możemy wrzucać je bezpośrednio na gorący, prawie gotujący się rosół.
Jak gotować warzywa, aby nie stracić witamin?
Jak gotować brokuły?
Jak zrobić amerykańskie naleśniki?
Jak gotować kukurydzę?
 2/5 (4 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Doskonałe danie dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem. Polecamy robić kopytka z mączystych...
Jak zrobić kopytka z zasmażką?
Doskonałe danie dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Piotr Abram
  • Jolanta Szostek
  • Małgorzata Kowalik
  • Iwona Anna Huber
  • Aneta Boczulak
  • Izabela Tyrakowska
  • Anna Smyrska
  • Katarzyna Wysoczańska-Pająk
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.