Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z drobiu > Jak zrobić marynatę do mięsa?

Jak zrobić marynatę do mięsa?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.1/5 (11 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Mięsa same w sobie są średnio smacznym produktem. Cała magia ich smaku zależy od poprawnego przygotowania i przyprawienia. Zdecydowanie najlepszym sposobem na przyprawienie mięs jest przygotowanie marynaty i leżakowanie w nich nawet kilka godzin. Dzięki temu mięsa naciągają smak i pozostają soczyste. Wystarczy już jedynie poprawna obróbka termiczna i możemy obserwować zachwyt na twarzach naszych gości.
1
Marynata do kurczaka I

Spora szklanka wytrawnego czerwonego wina, seler naciowy, pół cebulki, spora marchewka, dwa ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, oraz pięć ziaren pieprzu. Ze składników przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej kurczaka na minimum 12 godzin, najlepiej umieścić marynowane mięso na ten czas w lodówce. Po upływie połowy doby, kurczaka osączamy i pieczemy. Marynata jest bardzo aromatyczna dlatego jej nie marnujmy, tylko przecedźmy przez drobne sitko i z powstałego płynu przyrządźmy sos.
2
Marynata do kurczaka II

Innym pomysłem jest wykorzystanie szklanki jogurtu naturalnego, oraz przypraw. Najpierw nacieramy mięso dowolnymi przyprawami, np. Vegetą, pieprzem i papryką. Następnie zalewamy kurczaka jogurtem i odstawiamy go do lodówki na ok. dobę. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso, opłukujemy je i osuszamy, po czym jest już gotowe do pieczenia. Jogurt nadaje wspaniałego nieco kwaskowatego posmaku, co jest miłą odmianą od tradycyjnych przypraw.
Jak zrobić sos barbecue?
Jak grillować pomidory?
Jak grillować ziemniaki?
Jak zrobić udka z grilla?
3
Marynata do wołowiny

Szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina. 2 listki laurowe, 10 ziarenek pieprzu i 10 ziarenek ziela angielskiego. Mieszamy składniki i wkładamy w nie mięso na przynajmniej 12 godzin, przechowując oczywiście w tym czasie w lodówce. Tutaj również warto przecedzić wykorzystaną marynatę i pozostały płyn, który składa się głównie z wina użyć do wzmocnienia smaku sosu,
4
Marynata do wieprzowiny I

Potrzebne będą: szklanka wody, pół szklanki ostu winnego, pół cebuli, 20 ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu i szpilki sosnowe, opcjonalnie można też dodać rozmaryn. Marynata jest wyjątkowo aromatyczna i nie wszystkim może przypaść do gustu, warto jednak spróbować.
5
Marynata do wieprzowiny II

Nieco delikatniejszą mieszankę można przygotować z: połowy butelki wytrawnego wina, cebuli, połowy pora, sporej marchewki, dwóch ząbków czosnku i liścia laurowego. Jak w przypadku pozostałych, mięso z marynatą pozostawiamy w lodówce na ok. 12 godzin. Po tym czasie mięso przejmie już sporo aromatu z naszej mieszanki.
 3.1/5 (11 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
daria16rog - 2013-03-25
Ja jednak wole swój pomysł na marynatę z ziołami, czosnkiem, cytryną i oliwą.
zigitrn - 2013-03-25
Można kupić gotowe przyprawy i dosypać do nich to co się lubi i mamy gotową marynatę do mięsa
Nadmierna wilgotność w pomieszczeniu jest szkodliwa nie tylko dla nas, lecz również uszkadza meble, ściany i dywany. W...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Słyszałam, że jeśli raz się spróbuje pizzy z grilla, nie będzie się chciało jeść już żadnej innej. Pomyślałam  sobie,...
Jak zrobić pizzę z grilla?
Słyszałam, że jeśli raz się spróbuje pizzy z grilla, nie będzie się chciało...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.