Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak zrobić makaron?

Jak zrobić makaron?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Możecie wierzyć lub nie, ale nie ma nic lepszego niż makaron domowej roboty. Sposób zaproponowany przeze mnie jest wbrew pozorom bardzo prosty i nie wymaga wiele wysiłku. Będziecie zaskoczeni jego niesamowitym smakiem, który sprawi, że już nigdy nie powrócicie do kupnych makaronów. Jest bardzo delikatny i wyjątkowo smaczny. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam, w jego przygotowaniu. Takiego makaronu z pewnością nie kupisz w najlepszym sklepie!
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 jajka (najlepiej ekologiczne o numerze "0"), 1/4 łyżeczki (szczypta) soli, 2 łyżki oliwy z oliwek (ponownie najlepszej jakości), 1 i 3/4 zwykłej mąki, 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
1
Jajka ubite z solą i oliwą
Weź dużą miskę, ubij w niej jajka i wymieszaj z oliwą oraz solą.
2
Zmieszana mąka
Weź kolejną miskę i wymieszaj w niej dwa rodzaje mąki.
3
Mąka z jajkami
Do miski z jajkami dodaj powoli 1/3 mieszaniny mąki. Wymieszaj dokładnie widelcem, aż znikną grudki.
4
Dodaj kolejną 1/3 mieszaniny mąki do jajek. Ciasto powinno stać się lepkie.
5
Wsyp powoli resztę mąki i mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się dobrze złączą i nie będą niewiarygodnie lepkie. Jeśli jest duża wilgoć w powietrzu użyj większej ilości mąki, ponieważ czasem nie należy lekceważyć pogody przy niektórych przepisach.
6
Ciasto uformowane w kulę
Umieść ciasto na delikatnie pokrytej mąką powierzchni i ugniataj przez ok. 5 minut. Uformuj ciasto na kulkę i owiń w folię. Pozostaw tak na 15-30 minut.
7
Wałkowanie ciasta
Rozwałkuj ciasto, następnie odwracaj je co 45 stopni w jedną stronę, po każdym rozwałkowaniu, aby utrzymać równomierną grubość ciasta.
8
Rozwałkowane ciasto
Rozwałkuj ciasto, tak aby miało ok. 3 mm grubości. Nie używaj do tego miarki, po prostu określ na oko.
Jak przygotować wołowinę w mleku kokosowym?
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?
Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?
Jak zrobić pesto z bazylii i orzechów piniowych?
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
W 1914 Alfredo di Lelio kucharz i właściciel restauracji Alfredo w Rzymie zrobił pyszny makaron nazwany później...
Jak zrobić Fettuccine Alfredo?
W 1914 Alfredo di Lelio kucharz i właściciel restauracji...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Józefa Niziołek
  • Elżbieta Małgorzata Nowicka
  • Ania Helak
  • Edward Wozniak
  • Bozena Jaszczyk
  • Kuba Magoń
  • Sylwester Niemierka
  • Justyna Podgórska
  • Michal Markiewicz
  • Jakub Skiba
  • Aneta Zwierzchowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.