Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak zrobić makaron?

Jak zrobić makaron?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
Możecie wierzyć lub nie, ale nie ma nic lepszego niż makaron domowej roboty. Sposób zaproponowany przeze mnie jest wbrew pozorom bardzo prosty i nie wymaga wiele wysiłku. Będziecie zaskoczeni jego niesamowitym smakiem, który sprawi, że już nigdy nie powrócicie do kupnych makaronów. Jest bardzo delikatny i wyjątkowo smaczny. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam, w jego przygotowaniu. Takiego makaronu z pewnością nie kupisz w najlepszym sklepie!
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 jajka (najlepiej ekologiczne o numerze "0"), 1/4 łyżeczki (szczypta) soli, 2 łyżki oliwy z oliwek (ponownie najlepszej jakości), 1 i 3/4 zwykłej mąki, 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
1
Jajka ubite z solą i oliwą
Weź dużą miskę, ubij w niej jajka i wymieszaj z oliwą oraz solą.
2
Zmieszana mąka
Weź kolejną miskę i wymieszaj w niej dwa rodzaje mąki.
3
Mąka z jajkami
Do miski z jajkami dodaj powoli 1/3 mieszaniny mąki. Wymieszaj dokładnie widelcem, aż znikną grudki.
4
Dodaj kolejną 1/3 mieszaniny mąki do jajek. Ciasto powinno stać się lepkie.
5
Wsyp powoli resztę mąki i mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się dobrze złączą i nie będą niewiarygodnie lepkie. Jeśli jest duża wilgoć w powietrzu użyj większej ilości mąki, ponieważ czasem nie należy lekceważyć pogody przy niektórych przepisach.
6
Ciasto uformowane w kulę
Umieść ciasto na delikatnie pokrytej mąką powierzchni i ugniataj przez ok. 5 minut. Uformuj ciasto na kulkę i owiń w folię. Pozostaw tak na 15-30 minut.
7
Wałkowanie ciasta
Rozwałkuj ciasto, następnie odwracaj je co 45 stopni w jedną stronę, po każdym rozwałkowaniu, aby utrzymać równomierną grubość ciasta.
8
Rozwałkowane ciasto
Rozwałkuj ciasto, tak aby miało ok. 3 mm grubości. Nie używaj do tego miarki, po prostu określ na oko.
Jak zrobić omlet z serem na śmietanie?
Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?
Jak zrobić lazanię z pierogów?
Jak zrobić dressing z awokado?
strona 1 z 2następna >
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Czekaliśmy na niego tyle czasu i oto nadszedł - 1 czerwiec czyli Dzień Dziecka. Dziś wszystkie dzieci, mniejsze i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
W 1914 Alfredo di Lelio kucharz i właściciel restauracji Alfredo w Rzymie zrobił pyszny makaron nazwany później...
Jak zrobić Fettuccine Alfredo?
W 1914 Alfredo di Lelio kucharz i właściciel restauracji...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Ewa Chmielik
  • Ewa Słupek
  • Małgorzata Gwarzyńska
  • Patryk Paduch
  • Krzysztof Mielcarz
  • Martyna Ilczuk
  • Jędrzej Kamiński
  • Wojtek Kowalczyk
  • Anna Gonera
  • Zuza Jolanta
  • Gabriela Babiarz
  • Lidia Sroka
  • Beata Huszban
  • Danuta Balicka-Kusnierek
  • Barbara Nyczka
  • Natalia Sobczyk
  • Wanda Malinowska
  • Grażyna Wróbel
  • Iza Lach
  • Ewa Krzeszowiec
  • Marta Chorała
  • Ania Nowak
  • Żaneta Korzybska
  • Arkadiusz Leszkiewicz
  • Konrad Pikosz
  • Patrycja Poczta
  • Patryk Kowalak
  • Andrzej Filipowski
  • Anna Laszczyk
  • Paulina Lewandowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.