Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Inne Święta i Uroczystości > Tłusty Czwartek > Jak zrobić pączki z ziemniakami?

Jak zrobić pączki z ziemniakami?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.1/5 (9 ocen)
Oceń 
Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, zatem najwyższa pora by smażyć pączki. Nadziewane budyniem, czekoladą i marmoladą z lukrową polewą wręcz ustawiają się w kolejce do zjedzenia. Nikt im się nie oprze bo niemal same rozpływają się na podniebieniu. Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi pączków, bo przecież jak głosi staropolska tradycja: pączek zjedzony, rok szczęściem wypełniony. Poniżej znajdziecie doskonały przepis na pączki ziemniaczane (ilość porcji: 25).
Rzeczy, których potrzebujesz:
mąka pszenna 400 g, ziemniak 500 g, drożdże 50 g, masło roślinne 130 g, cukier 2,5 łyżeczki stołowe, cukier waniliowy 10 g, wódka 20 mililitrów, dżem/marmolada owocowa 250 g, olej 0,5 l
1
Ziemniaki ugotować i dobrze odcedzić. Dodać masło i rozgnieść tłuczkiem.
2
Do ziemniaków dodać drożdże utarte z łyżką cukru, mąkę, alkohol i resztę cukru.
3
Dobrze wyrobić ciasto. Formować pączki wielkości piłeczki.
4
Układać na ściereczce, pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
5
Smażyć z obu stron w głębokim oleju (ok 4 cm) aż do uzyskania złotego koloru. Smażyć zaczynamy gdy olej zacznie skwierczeć.
6
Nadziewanie pączków
Gdy ostygną i ociekną z tłuszczu, nadziać za pomocą szprycy kuchennej lub strzykawki (najlepiej od góry lub z boku) i posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić oponki serowe?
Jak zrobić pączki w 15 minut?
Jak zrobić pączki z serka waniliowego?
Jak zrobić pączki z budyniem?
Wskazówki
  • Olej do smażenia pączków nie może być zbyt gorący ani zbyt zimny. Jeśli będzie za zimny wówczas pączki wchłoną dużo tłuszczu. Jeśli będzie zbyt gorący wówczas pączki spieką się z zewnątrz a w środku będą surowe. Dobra temperatura oleju jest wówczas gdy olej zaczyna skwierczeć.
  • Spirytus dodaje się do ciasta po to, aby pączki nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Zamiast spirytusu można dodać ocet.
  • Aby olej zbytnio nie pryskał podczas smażenia włóż do niego ćwiartkę obranego ziemniaka.
 3.1/5 (9 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
martakali2889 - 2013-02-04
Chyba nigdy takich nie jadłam. Dobre? jadł ktoś?
zigitrn - 2013-02-04
masakra jakaś, pączki z ziemniakami 8)
Kiedyś sadzono go w parkach z roślinami ozdobnymi. W połowie XX wieku barszcz Sosnowskiego zaczęto uprawiać na coraz...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Tłustoczwarkowe pączkowe obżarstwo to w Polsce tradycja. W ten jeden dzień schować się mogą Dukany, South Beach’e i...
Jak zrobić pączki?
Tłustoczwarkowe pączkowe obżarstwo to w Polsce tradycja. W ten jeden dzień schować...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Jadwiga Mentel
  • Patrycja Różycka
  • Małgorzata Jędrzejczak
  • Katarzyna Siotor
  • Joanna Wasiłek
  • Hilary Okulary
  • Justyna Matuszak
  • Franciszek Gal
  • Kamil Pietrzak
  • Krzysztof Mazurek
  • Łukasz Łukasik
  • Bartłomiej Pluta
  • Adriana Rola
  • Andres Turek
  • Danuta Pstrzoch
  • Sabina Matysik
  • Ewa Knap
  • Klaudia Piotrowska
  • Angelika Adamczyk
  • Bożena Kopiec
  • Jagoda Wolczuk Piasecka
  • Karolina Gorzelańczyk
  • Darek Pietrzak
  • Tomasz Ochal
  • Nat Asza Lachowska
  • Mikołaj Winkelmann
  • Anna Magdalena Eckert
  • Karol Steinberg
  • Rafał Pietraszewski
  • Marzena Szulc
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.