Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wołowiny i cielęciny > Jak zrobić gulasz wołowy?

Jak zrobić gulasz wołowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.3/5 (35 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu na jego przygotowaniu, ale rezultat na pewno Cię nie zawiedzie. Co może smakować lepiej niż uduszone warzywa i soczysta wołowina?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Około 1 kg wołowiny, 2-3 pomidory lub 1-2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, 2-3 średnie marchewki, 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, Papryka słodka w proszku (1/2 łyżeczki), 4-5 liści laurowych, Olej, 2/3 szklanki przegotowanej wody, Sól do smaku.
1
Mięso wołowe
Mięso pokrój na kostki wielkości około 1 cm.
2
Smażenie mięsa

Na patelni rozgrzej około 2-3 łyżki oleju. Następnie wrzuć mięso na dobrze rozgrzany olej. Bardzo ważne jest, aby na patelni była tylko jedna warstwa mięsa, więc jeśli Twoja patelnia jest zbyt mała podziel mięso na dwie porcje i usmaż po kolei.

3
Smażenie wołowiny

Mięso wołowe usmaż dokładnie z każdej strony na wysokim ogniu.

4
Usmażona wołowina z liśćmi laurowymi

Kiedy mięso jest już usmażone z każdej strony na brązowy kolor przełóż do garnka. Następnie dodaj do wołowiny 2/3 szklanki przegotowanej wody, liście laurowe i dopraw wszystko solą.

5
Pokrojona cebula

Przykryj garnek przykrywką i postaw na małym ogniu. Woda nie powinna się gwałtownie gotować, a jedynie wrzeć. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.

6
Smażenie cebuli

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć do niej cebulę i smaż na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor (około 10-15 minut).

7
Ścieranie marchewki na tarce

W międzyczasie, kiedy smażysz cebulę, umyj i obierz marchewkę. Następnie zetrzyj ja na największych oczkach tarki.

8
Podsmażanie marchewki z cebulą

Startą marchewkę dodaj do cebuli i duś wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Jak zrobić naleśniki z wątróbką?
Jak zrobić spaghetti z pieczarkami i pomidorami?
Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem?
Jak zrobić risotto z pieczarkami?
9
Smażenie pomidorów z marchewką i cebulą

Umyj i pokrój pomidory, następnie dodaj je do reszty składników na patelni. Jeśli używasz koncentratu pomidorowego, rozpuść 2 łyżki w 1/2 szklanki wody. Wymieszaj dokładnie i wlej na patelnię. Dodaj sól i paprykę w proszku i duś wszystko przez 5 minut.

10
Smażenie pomidorów z marchewką, papryką i cebulą

Umyj czerwoną paprykę i usuń z niej gniazda nasienne. Pokrój ją w paseczki i dodaj do reszty smażonych składników. Duś wszystko przez kolejne 2 minuty i ściągnij patelnię z palnika.

11
Duszenie gulaszu

Całą zawartość patelni przełóż do garnka z duszoną wołowiną, ale nie mieszaj. Przykryj garnek przykrywką i duś wszystko do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (przez mniej więcej 15-20 minut). Spróbuj sos i jeśli jest taka potrzeba dodaj więcej soli.

12
Gulasz wołowy

Tak przygotowany gulasz z wołowiny i warzyw podawaj z wybranymi dodatkami. Smacznego!

 3.3/5 (35 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
sielaaaas - 2016-08-31
totalna kaszana!! chcecie zepsuć kawałek dobrego mięsa na nic nie wartą potrawę to trafiliście we właściwe miejsce. TEGO MIĘSA SIĘ NIE SOLI bo będzie twarde... po za tym nie ma kluczowych wskazówek jak np ile to dziadostwo gotować... najgorszy przepis internetowy. gorąco NIE POLECAM !!!!
Byu - 2016-07-08
Właśnie zjadłem. Świetny przepis, prosto i smacznie.
Mikolaj - 2014-09-24
Pierwszy raz zrobilem gulasz wyszedl super dziekuje
papojka - 2014-04-09
dobrze napisane krok po kroku!:) ja sie nauczylam na przepisie babci grypoodpornej z marchewkami cebula czosnkiem i inne :)
Problem wypadania włosów dotyka wiele osób w różnym wieku. Brak witamin, silny stres, niska jakość kosmetyków do włosów...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli...
Jak zrobić szpinak ze śmietaną?
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.