Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wołowiny i cielęciny > Jak zrobić gulasz wołowy?

Jak zrobić gulasz wołowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (21 ocen)
Oceń 
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu na jego przygotowaniu, ale rezultat na pewno Cię nie zawiedzie. Co może smakować lepiej niż uduszone warzywa i soczysta wołowina?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Około 1 kg wołowiny, 2-3 pomidory lub 1-2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, 2-3 średnie marchewki, 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, Papryka słodka w proszku (1/2 łyżeczki), 4-5 liści laurowych, Olej, 2/3 szklanki przegotowanej wody, Sól do smaku.
1
Mięso wołowe
Mięso pokrój na kostki wielkości około 1 cm.
2
Smażenie mięsa

Na patelni rozgrzej około 2-3 łyżki oleju. Następnie wrzuć mięso na dobrze rozgrzany olej. Bardzo ważne jest, aby na patelni była tylko jedna warstwa mięsa, więc jeśli Twoja patelnia jest zbyt mała podziel mięso na dwie porcje i usmaż po kolei.

3
Smażenie wołowiny

Mięso wołowe usmaż dokładnie z każdej strony na wysokim ogniu.

4
Usmażona wołowina z liśćmi laurowymi

Kiedy mięso jest już usmażone z każdej strony na brązowy kolor przełóż do garnka. Następnie dodaj do wołowiny 2/3 szklanki przegotowanej wody, liście laurowe i dopraw wszystko solą.

5
Pokrojona cebula

Przykryj garnek przykrywką i postaw na małym ogniu. Woda nie powinna się gwałtownie gotować, a jedynie wrzeć. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.

6
Smażenie cebuli

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć do niej cebulę i smaż na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor (około 10-15 minut).

7
Ścieranie marchewki na tarce

W międzyczasie, kiedy smażysz cebulę, umyj i obierz marchewkę. Następnie zetrzyj ja na największych oczkach tarki.

8
Podsmażanie marchewki z cebulą

Startą marchewkę dodaj do cebuli i duś wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?
Jak zrobić szpinak ze śmietaną?
Jak zrobić spaghetti z pieczarkami i pomidorami?
Jak zrobić naleśniki drożdżowe?
 3.6/5 (21 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Mikolaj - 2014-09-24
Pierwszy raz zrobilem gulasz wyszedl super dziekuje
papojka - 2014-04-09
dobrze napisane krok po kroku!:) ja sie nauczylam na przepisie babci grypoodpornej z marchewkami cebula czosnkiem i inne :)

Ciekawe porady

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...

Jak przeżyć upał?

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Grillowany kurczak owinięty w boczku to szybkie i aromatyczne danie, wspaniałe na kolację ze znajomymi. Połączenie...
Jak grillować pierś kurczaka w boczku?
Grillowany kurczak owinięty w boczku to szybkie i aromatyczne...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Mieczysław Hromiak
  • Natalia Cech
  • Adam Lamb
  • Grazyna Zwariowana
  • Karolina Zboch
  • Aleksandra Krysińska
  • Małgorzata Kopeć
  • Michał Kowalczyk
  • Wiktoria Kwidzińska
  • Sylwia Dio Hadwig
  • Mieczyslaw Magiera
  • Lena Panek
  • Genowefa Krystyna Trocha
  • Karolina Siemko Szmelter
  • Joanna Żychska
  • Tomasz Zaborski
  • Marcin Sosinski
  • Kazimierz Bill
  • Adam Pilarski
  • Tom Tom
  • Ewa Skonieczna
  • Agata Kost
  • Anna Małgorzata Grabowicz-Dworaczek
  • Gabriela Obloj
  • Renata Moczulska
  • Andrzej Kowalski
  • Danuta Braun
  • Królikowska Izabella
  • Piotr Koza
  • Angelika Marcin Treder Röder
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.