Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobić zupę rybną po rosyjsku?

Jak zrobić zupę rybną po rosyjsku?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Jedzenie ryby przynajmniej raz w tygodniu jest ważne, aby pozostać zdrowym. Zupa rybna po rosyjsku, zwana również zupą uha - nazwa pochodzi od staro rosyjskiego słowa juha oznaczającego wywar. Tradycyjnie jest to zupa zawiesista, gotowana z rybich głów. Jednak do tego przepisu możesz użyć w zasadzie każdego rodzaju ryby, które znajdziesz w swoim sklepie.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1.5 kg surowej ryby (najlepiej 3 rodzaje), Włoszczyzna (seler, marchewka, korzeń pietruszki, por), 3 cebule, 400-500 g ziemniaków, Ziele angielskie, liść laurowy, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, Świeża natka pietruszki.
1
Ryba
Przygotuj rybę. Obierz ją z ości i pokrój na kawałki.
2
Pokrojone warzywa
Ryby wyczyść z ości (im więcej rodzajów ryb tym zupa będzie smaczniejsza) i pokrój je w kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3
Gotowanie wywaru z warzyw
Jak woda zacznie się gotować dodaj soli oraz pokrojone warzywa.
4
Gotująca się zupa
Gotuj wywar aż ziemniaki będą miękkie (w zależności od wielkości kawałków ziemniaków może to potrwać od 8-12 min). Dodaj liście laurowe oraz czarny pieprz.
5
Zupa rybna
Gotuj zupę przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj do garnka rybę i gotuj 7-8 min.
6
Koperek
Umyj i drobno posiekaj koperek i dodaj do zupy. Spróbuj zupę i jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej soli. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz ogień.
7
Cytryna
Dodaj plasterki cytryny i dolej wytrawne białe wino, delikatnie podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
8
Zupa rybna
Gorąca zupę podawaj posypaną świeżą natką pietruszki. Zupę podawaj z pieczywem.
Smacznego!
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić eklerki?
Jak zrobić bezy z białek?
Jak zrobić wołowinę duszoną z warzywami?
 4.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Buraki to niezwykle zdrowe warzywa. Jeszcze więcej korzyści przyniesie jednak picie kwasu buraczanego. Kwas buraczany...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Chyba mało jest osób, które nie lubią lub nie znają tiramisu. Ten wyśmienity kawowy deser zawładną naszymi...
Jak zrobić tiramisu bez jajek?
Chyba mało jest osób, które nie lubią lub nie znają...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.