Tutaj jesteś: Dom i Ogród > Sprzątanie > Środki czyszczące > Jak wykorzystać białko w sposób niekulinarny?
Jak wykorzystać białko w sposób niekulinarny?

Jak wykorzystać białko w sposób niekulinarny?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.9/5 (7 ocen)
Oceń 
Jak wykorzystać jajko? Nie na miękko ani sadzone, nie jajecznica ani omlet, ale w charakterze środka czyszczącego oraz bardzo skutecznego kosmetyku. A skorupki na wydmuszki. Poniżej znajdziesz ciekawe zastosowanie dla białka z jajka.
1
Ramy od obrazów oraz złocenia na meblach zabłysną jak nowe, jeżeli oczyścimy je pianą z białka ubitego na sztywno z dodatkiem paru kropel „Bielinki”. Pianę należy rozprowadzić pędzelkiem. Po całkowitym wyschnięciu wypolerować miękką szmatką.
2
Srebrne sztućce, talerze i dzbanuszki czyścimy białkiem ubitym na sztywną pianę i polerujemy flanelą.
3
Kryształowe karafki i wazony, w których pozostał osad z wody lub alkoholu czyścimy za pomocą skorupek z jaj. Należy wrzucić je do środka, nalać trochę wody i potrząsnąć. Odstawić na chwilę i znowu potrząsnąć aż do zniknięcia osadu. Dokładnie wypłukać zimną wodą.
4
Żółtawe plamy pozostawione na bieliźnie przez zbyt gorące żelazko, można usunąć za pomocą piany z białka z dodatkiem soli. Pianę nałożyć na plamę i pozostawić na 10-15 minut. Spłukać letnią wodą. Jeżeli jest to konieczne zabieg powtórzyć po całkowitym wyschnięciu.
5
Zieloną roślinę, która usycha z niewiadomych powodów można czasem uratować wlewając do doniczki surowe białko.
6
Przetłuszczone włosy można „umyć na sucho” wcierając w skórę głowy pianę z jednego białka. Po wyschnięciu piany należy dokładnie wyszczotkować włosy. Będą puszyste jak świeżo umyte.
7
Stwardnienia skóry, odmrożenia zmiękczy wcierany 2 razy dziennie płyn składający się z 2 łyżek oleju rycynowego, 1 łyżki octu i 1 łyżki surowego białka.
Jak złagodzić ból brzucha?
Jak w nietypowy sposób wykorzystać herbatę?
Jak szybko posprzątać dom?
Jak otworzyć słoik?
 3.9/5 (7 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Rośliny lecznicze, choć całkowicie naturalne, nie są całkowicie bezpieczne. Skutecznie zwalczają wiele chorób, ale źle...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Jeśli spędzasz dużo czasu w kuchni, gotujesz dla swojej rodziny, profesjonalnie lub jest to twoim hobby to z pewnością...
7 sekretów kuchni, które warto znać
Jeśli spędzasz dużo czasu w kuchni, gotujesz dla swojej...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Katarzyna Skierkowska
  • Anna Katarzyna Perekitko
  • Iwona Szczerepa
  • Renata Ryczek
  • Anna Pustelny
  • Zbigniew Beton
  • Monika Mickiewicz
  • Nina Tanska
  • Grażyna Woźniak
  • Marian Matyja
  • Izolda Izolda
  • Maciej Lisowski
  • Danuta Mazurkiewicz
  • Maria Wyszyńska
  • Ryszard Chromik
  • Awe Wiki
  • Aneta Budziszewska
  • Tomasz Ratkowski
  • Halina Dwojak
  • Paweł Rozmus
  • Lauren McClose
  • Wladyslaw Remiasz
  • Elżbieta Reszotnik
  • Mieczysław Wiszniewski
  • Zdzisław Sztrom
  • Joanna Budasz
  • Jan Majchrzyk
  • Franciszek Błaszczyński
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.