Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania wegetariańskie > Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem?

Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.1/5 (7 ocen)
Oceń 

Ciasto na pierogi z mleka, jajka i oleju jest dobre do pierogów smażonych oraz do wielkich pierogów typu czebureki. Kolejna rzecz, która różni ten przepis od innych, to podgrzanie mleka do temperatury wrzenia przed zmieszaniem z pierwszą partią mąki. Dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne. Dobrze jest użyć miksera z końcówką do ciasta, w innym przypadku należy je ugnieść dłońmi.

Rzeczy, których potrzebujesz:
4 szklanki mąki, Szklanka mleka, 1 jajo, 2 łyżki stołowe oleju roślinnego, 1 łyżeczka soli
1
Przygotować składniki: jak w przypadku każdego innego ciasta, ilość mąki może się różnić, bo używa się zarówno do ciasta, jak i podsypywania tacki i pierogów.
2
Dodawanie oleju do mleka
Wlać mleko do garnka, dodać 2 łyżki oleju i łyżeczkę soli.
3
Mleko na gazie
Zmieszać mleko, gotować na średnim ogniu do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
4
Mieszanie mleka z mąką
Zdjąć garnek z ognia i dodać 1/2 filiżanki mąki (dobrze jest użyć sitka) i zamieszać.
5
Mieszanie ciasta
Mieszać tak długo, aż nie będzie żadnych grudek (najlepiej łyżką) i konsystencja będzie jednolita, odłożyć na bok aż ostygnie do temperatury pokojowej.
6
Dodawanie jajka do ciasta
Rozbić jajko.
7
Mieszanie ciasta
Dodać jajko do ciasta i wymieszać.
8
Dodawanie mąki
Stopniowo dodawać resztę mąki przy użyciu łyżki, mieszając okrężnymi ruchami (bądź przy użyciu miksera z końcówką do ciasta).
Jak zrobić ziemniaki zapiekane z serem?
Jak zrobić kotlety z kurczaka?
Jak zrobić pudding czekoladowy?
Jak zrobić pyszne szaszłyki z grilla?
strona 1 z 2następna >
 3.1/5 (7 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Olbrzymi papierowy kwiat to wspaniały prezent na każdą okazję. Możesz podarować go mamie na Dzień Matki, przyjaciółce...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p>Ten bogaty sos przyrządzony z ugotowanych szalotek z winem, masłem, kaparami i doprawiony świeżym koperkiem, pasuje...
Jak zrobić sos do ryb z wina, masła i kaparów?
Ten bogaty sos przyrządzony z ugotowanych szalotek z...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Magdalena Bartnik
  • Joanna Kostrzewska
  • Hanna Sokół
  • Ireneusz Sobczyk
  • Gosia Rączkowiak
  • Waldemar Janiszewski
  • Karolina Tyl
  • Paulina Szymkiewicz
  • Karolina Ziółkowska
  • Gosia Zabłocka
  • Marta Teresa Nowak
  • Magdalena Ludwicka
  • Komitet Pomocy Sos Solidarność
  • Jasia Asia
  • Natalia Nowak
  • Małgorzata Siembida
  • Zenon Trup
  • Antosia Basia Bartel
  • Jan Kurts
  • Monika Biegańska Bojczuk
  • Ewa Wszołek
  • Aneta Bethke
  • Weronika Zawadzka
  • Rolando Rolo
  • So Bi
  • Paulina Włodarczyk
  • Barbara Kocjan Wuwer
  • Joanna Nazar
  • Halina Ceglarek
  • Adrianna Weindich-Wija
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.