Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak zrobić prażone wiórki kokosowe?
Jak zrobić prażone wiórki kokosowe?

Jak zrobić prażone wiórki kokosowe?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4.4/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Prażone wiórki kokosowe oferują mnogość zastosowań. Nadają się m.in. do placków, deserów i makaronów. Surowe wiórki kokosowe są słodkie i nieco gumowate. Po uprażeniu ich smak w zasadzie nie zmienia się, ale stają się delikatnie chrupiące, co jest znacznie bardziej pożądane w kuchni. Wiórki kokosowe można prażyć na trzy sposoby: w piekarniku, na patelni i w mikrofalówce. Poniżej pokrótce opiszę każdy z nich.
1
Prażenie wiórków kokosowych w piekarniku.

Rozsyp wiórki kokosowe na papierze pergaminowym umieszczonym na blasze. Piecz w temperaturze 150°C przez około 20 minut, co 5 minut przewracając je, by mieć pewność, że prażą się równomiernie.
2
prażenie wiórków kokosowych na patelni
Prażenie wiórków kokosowych na patelni.

Wysyp wiórki kokosowe na patelnię i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, dopóki wiórki nie nabiorą złotobrązowej barwy. Zbrązowieją mniej równomiernie, niż gdyby prażyć je w piekarniku. Nie próbuj przyspieszyć całego procesu zwiększając ogień. Wiórki kokosowe bardzo łatwo się przypalają.
3
prażenie wiórków kokosowych w mikrofalówce
Prażenie wiórków kokosowych w mikrofalówce.

To najszybszy sposób prażenia. Rozsyp cienką warstwę wiórków na tacce lub talerzyku przeznaczonym do mikrofalówki. Włóż go do mikrofalówki ustawionej na wysoką temperaturę i mieszaj co 30-45 sekund, żeby wiórki uprażyły się równomiernie i nie przywarły. W zależności od ilości wiórków, całkowity czas prażenia nie powinien przekraczać 3 minut. Nie polecam jednak tej metody w przypadku dużej ilości wiórków.
Jak zrobić toffi?
Jak zrobić wróżby do chińskiego ciasteczka?
Jak zrobić burrito?
Jak zrobić krówki?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić toffi?
 4.4/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Aloes jest wszystkim znany ze swoich właściwości nawilżających i odżywiających skórę. Wiele kobiet z powodzeniem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Dziś Tłusty Czwartek, a zatem pora na wielkie obżarstwo. Pączki z budyniem podbiją serca przede wszystkim tych, którzy...
Jak zrobić pączki z budyniem?
Dziś Tłusty Czwartek, a zatem pora na wielkie obżarstwo...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.