Diety i Odżywianie
- Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Stomatologia
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Na czym polega kuracja serwatkowa?
muszka - specjalista Tipy.pl
Serwatka jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania sera i twarogu. Występuje w postaci żółto-zielonkawego płynu, który na świeżo ma cierpki, kwaśny smak. Powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu i materiału twarogowego od mleka. Jest ponadto wartościowym produktem bogatym w różnorodne substancje odżywcze, wykazującym również właściwości lecznice. Czytając ten artykuł dowiesz się jak przeprowadzić kurację serwatkową oraz na jakie dolegliwości można ją stosować.
1
Prawidłowe przeprowadzenie kuracji serwatkowej.
Dieta serwatkowa jest najczęściej uzupełniana i wzbogacana sokami ze świeżych roślin (pokrzywa, krwawnik pospolity, mniszek lekarski, bylica piołun). Leczenie serwatką trwa od kilku dni do czterech tygodni. Serwatkę można naturalnie stosować również w domu wzbogacając codzienny jadłospis. Dzienna dawka serwatki powinna wynosić 600-800 gramów. Pierwszą porcję serwatki należy pić rano a resztę w ciągu dnia w kilku dawkach. Terapia serwatkowa powinna być nastawiona najlepiej na jeden cel, np. oczyszczenie organizmu. Od niej powinno też się zaczynać, kiedy chce się na przykład zmienić dietę.
Dieta serwatkowa jest najczęściej uzupełniana i wzbogacana sokami ze świeżych roślin (pokrzywa, krwawnik pospolity, mniszek lekarski, bylica piołun). Leczenie serwatką trwa od kilku dni do czterech tygodni. Serwatkę można naturalnie stosować również w domu wzbogacając codzienny jadłospis. Dzienna dawka serwatki powinna wynosić 600-800 gramów. Pierwszą porcję serwatki należy pić rano a resztę w ciągu dnia w kilku dawkach. Terapia serwatkowa powinna być nastawiona najlepiej na jeden cel, np. oczyszczenie organizmu. Od niej powinno też się zaczynać, kiedy chce się na przykład zmienić dietę.
2
Zastosowanie kuracji serwatkowej.
Głównym polem zastosowania serwatki jest leczenie schorzeń traktu jelitowo-żołądkowego. Napój oddziałuje mianowicie bardzo korzystnie na florę bakteryjną: kwas i cukier mlekowy gromadzą się w dolnym odcinku jelita czyniąc jego środowisko lekko kwaśnym. Środowisko kwaśne sprzyja rozmnażaniu się dobroczynnych bakterii jelita i bakterii gnilnych, które neutralizują szkodliwe produkty rozpadu. Stan ten z kolei wpływa korzystnie na wątrobę oraz cały układ trawienny.
Terapia serwatkowa działa regulująco na pracę układu krążenia, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem. Wysoka zawartość substancji mineralnych, głównie potasu i wapnia wpływa kojąco na układ nerwowy. Zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne zastosowanie serwatki łagodzi objawy przewlekłych chorób skórnych.
Serwatkę można stosować również do leczenia takich chorób jak: hemoroidy, reumatyzm, zaburzenia trawienia, dna moczanowa, choroby dermatologiczne skóry.
Głównym polem zastosowania serwatki jest leczenie schorzeń traktu jelitowo-żołądkowego. Napój oddziałuje mianowicie bardzo korzystnie na florę bakteryjną: kwas i cukier mlekowy gromadzą się w dolnym odcinku jelita czyniąc jego środowisko lekko kwaśnym. Środowisko kwaśne sprzyja rozmnażaniu się dobroczynnych bakterii jelita i bakterii gnilnych, które neutralizują szkodliwe produkty rozpadu. Stan ten z kolei wpływa korzystnie na wątrobę oraz cały układ trawienny.
Terapia serwatkowa działa regulująco na pracę układu krążenia, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem. Wysoka zawartość substancji mineralnych, głównie potasu i wapnia wpływa kojąco na układ nerwowy. Zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne zastosowanie serwatki łagodzi objawy przewlekłych chorób skórnych.
Serwatkę można stosować również do leczenia takich chorób jak: hemoroidy, reumatyzm, zaburzenia trawienia, dna moczanowa, choroby dermatologiczne skóry.
3
Składniki odżywcze serwatki.
Napój zawiera wiele cennych substancji odżywczych i wykazuje bardzo korzystne działanie fizjologiczne, dzięki czemu możliwe jest jego zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości.
1 litr serwatki zawiera :
-Białko 8,0 g
-Cukier mlekowy 46,0 g
-Sód 0,4 g
-Wapń 0,7 g
-Potas 5,0 g
-Tłuszcz 2,0 g
Napój zawiera wiele cennych substancji odżywczych i wykazuje bardzo korzystne działanie fizjologiczne, dzięki czemu możliwe jest jego zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości.
1 litr serwatki zawiera :
-Białko 8,0 g
-Cukier mlekowy 46,0 g
-Sód 0,4 g
-Wapń 0,7 g
-Potas 5,0 g
-Tłuszcz 2,0 g