Wina
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak otworzyć butelkę wina bez korkociągu?
muszka - specjalista Tipy.pl
Każdemu z nas na pewno przydarzyła się sytuacja, że na przyjęciu jest podane wino, ale w domu nie mamy korkociągu. Organizatorka przyjęcia popada w panikę, bo skrupulatnie przygotowywane przyjęcie może „nie wypalić” przez takie zaniedbanie. W takiej sytuacji nie ma co panikować, ponieważ istnieje kilka sposób na otworzenie butelki wina bez korkociągu. Więcej na ten temat dowiesz się czytając ten artykuł.
1
Pierwszym narzędziem jakie może nam pomóc przy otwieraniu wina są metalowe pręty do nabijania szaszłyków. Jeśli zorganizowaliśmy grilla to na pewno takie narzędzie będziemy mieli pod ręką. Butelkę należy ustawić na płaskim podłożu- najlepiej na stole. Następnie należy wsunąć ten pręt między korek a butelkę i za pomocą „kołyszącego” ruchu trzeba wsunąć pręt na długość korka. Gdy pręt będzie na tej samej głębokości co korek, należy delikatnie podważyć korek do góry. Gdy korek trochę się uniesie, pręt należy wyjąć i wsunąć z drugiej strony szyjki między butelkę a korek i również stopniowo i delikatnie podważać. Ułożenie pręta trzeba zmieniać co jakiś czas aż korek ustąpi.
2
Drugim sposobem na otworzenie wina bez użycia korkociągu jest „wepchnięcie” korka do środka. Jest to mniej elegancki sposób, lecz wymaga mniej wysiłku, niż wyjmowanie korka za pomocą metalowego pręta. Korek możemy wepchnąć za pomocą nożna lub śrubokręta. Butelkę ułóż między udami, a stopami i przechyl ją do siebie. W tej pozycji nasz chwyt będzie pewny a butelka „nie ucieknie” nam z rąk podczas otwierania. Umieść śrubokręt na środku korka i delikatnymi, okrężnymi ruchami wpychaj korek do środka. Co jakiś czas przekręć butelkę „do góry nogami”, aby wino nawilżyło korek, co ułatwi jego przesuwanie się ku dołowi. Gdy już uda Ci się wepchnąć korek do środka, postaraj się go umieścić w pozycji poziomej, bo gdy będzie znajdował się w pionie, to nalewanie wina będzie niemożliwe (korek będzie w dalszym ciągu zatykał szyjkę butelki).
3
Gdy masz przy sobie tylko nożyk lub scyzoryk, możesz „wydłubać” korek. Jest to bardzo czasochłonne, lecz wymagające najmniejszego nakładu siły rozwiązanie. Najlepiej nie próbować wydłubać całego korka na raz, lecz zająć się jedną połową tak, aby umożliwić przepływ wina. Gdy znajdziesz się już blisko wylotu, usuwaj korek ostrożnie tak, aby jego resztki nie trafiły do wina. Usuwając korek w ten sposób najlepiej robić to w kuchni, unikając wzroku gości, ponieważ ten sposób wygląda mało efektownie i mógłby zostać odebrany jako mało elegancki.