chipsy z buraka

Jak zrobić chipsy z buraka?
JadziaJadzia - specjalista Tipy.pl

Nie chcesz już się faszerować niezdrowymi przekąskami, czyli najczęściej chipsami zakupionymi w sklepie? Masz rację, trzeba dbać o zdrowie i uważać na to, co się je. Ale nie oznacza to, że musisz całkowicie z chipsów rezygnować, bo nie musisz. Jedyne co musisz to zamienić kupowane, niezdrowe chipsy chipsami warzywnymi niekoniecznie ziemniaczanymi zrobionymi samodzielnie w domu. Wypróbuj chipsy z buraka. Zdrowo, pysznie. Możesz je podać z ulubionym dietetycznym dipem. Przekąska w sam raz na film przed telewizorem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 średniej wielkości buraki,
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
2
Obierz buraki i pokrój je w cieniutkie talarki.
3
Każdy talarek natłuść lekko oliwą z oliwek.
4
Talarki rozłóż na ruszcie z piekarnika na papierze do pieczenia. Każdy talarek osobno. Na talarkach połóż kolejny papier do pieczenia.
5
Włóż do piekarnika i piecz około 20 minut. Po tym czasie wyjmij, obróć każdy talarek na drugą stronę i znów włóż do piekarnika na 10-20 minut.
6
Wyjmij talarki z piekarnika, pozwól im wystygnąć. Gotowe.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (5)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Ala
23.02.2017
taka wysoka temperatura? a nie lepiej w niższej temperaturze i dłużej? tu cukier karmelizuje i wartości odżywcze są trochę niższe
zamyslona
17.08.2015
Chipsy z burakow mozna posypac tez ziołami takimi jakie uważasz za najlepsze dla ciebie,bardzo wspomagają przy anemi. pozdrawiam
doma
26.11.2012
uwielbiam takie przepisy, osobiscie posypuję jeszcze papryczką
Nim
10.02.2012
DOKŁADNIE! KUpić, bo są bardzo dobre:)
Roza
10.01.2012
ja kupiłam keidys Crispy - są doskonałe z vinegretem:) mała paczka,a jak mnie cieszy. inne smaki tez sa swietne