hummus

Jak zrobić hummus?

BloodyMary - specjalista Tipy.pl
Hummus to potrawa, którą można albo pokochać albo znienawidzić. Warto jednak wypróbować jak smakuje, zanim podejmie się decyzję. Jedno jest pewne – hummus jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowa. Jego główny składnik – ciecierzyca, jest bardzo bogaty w białko i nie zawiera cholesterolu, ani tłuszczów nasyconych. Z tego powodu hummus jest szczególnie wskazany osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Dodatkowo, zawarty w hummusie czosnek i sok z cytryny, pełne są antyoksydantów, wpływających korzystnie na odporności kondycję organizmu. Dodatkowe korzyści ze spożywania hummusu to chociażby zawarte w nim kwasy Omega-3, żelazo, witamina B6, magnez, miedź, kwas foliowy.... Mało? Myślę, że wystarczy, żeby spróbować.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 420g soczewicy, ugotowanej i schłodzonej – możesz też użyć soczewicy w puszce
* 1/3 opakowania (ok. 130g) miazgi sezamowej (tahini)
* 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
* 3 duże ząbki czosnku, obrane
* ½ łyżeczki soli
* ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
* ½ szklanki wody
* 2 łyżki oliwy extra virgin

1
Suche ziarno soczewicy namocz przez noc, dodając do wody odrobinę sody oczyszczonej. Następnego dnia zagotuj soczewicę, również dodając do wody odrobinę sody. Po ugotowaniu i ostygnięciu, włóż soczewicę na chwilę do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie wydobyć ziarenka ze skórki (po prostu ściskając je w palcach). Usuwanie skórki nie jest obowiązkowe, ale dzięki temu hummus lepiej smakuje. Możesz też użyć soczewicy w puszce, ale przed zagotowaniem musisz ją opłukać i pozwolić jej odcieknąć.
2
hummus
Zacznij od zmiksowania w blenderze soczewicy, tahini, soku z cytryny, oliwy, groszku, soli i pieprzu cayenne. Mieszanina powinna być dobrze rozrobiona, ale nie całkiem gładka.
3
Teraz dolej wodę i miksuj, dopóki hummus nie będzie miał jednorodnej, gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz, żeby był mniej gęsty, dodaj więcej wody. Dopraw go według własnych upodobań dostosowując ilość soku z cytryny i przypraw.
4
Jeśli chcesz, możesz przyprawić hummus szczypiorkiem lub świeżymi ziołami (np. pietruszką). Często dodaje się również orzeszki piniowe lub przecier z gotowanej czerwonej papryki. Smacznego!

Powiązane porady

Ser z kefiru
Pasta z bakłażana
pasta kanapkowa

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

cos nie tak
01.02.2013
.... a czemu robisz z soczewicy ??? :)
eni
24.07.2012
w opisie skladnikow jest blad! nie soczewicy a cieciorki! z soczewicy tez moze wyjsc dobra pasta, ale na pewno nie humus!