Mazurek wielkanocny

Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast pieczonych na Wielkanoc. Gospodynie wypiekają je w różnych kształtach i smakach. Poniżej znajdziesz instrukcję jak zrobić mazurek o smaku malinowym w kształcie wielkanocnej pisanki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 250 g mąki,
* 30 g masła,
* 120 g migdałów całych lub mielonych,
* 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo,
* 60 g cukru,
* 2 krople aromatu migdałowego,
* Surowe żółtko,
* 250 g dżemu malinowego,
* 250 g cukru pudru,
* 3 łyżki gęstego syropu malinowego,
* Gotowa polewa czekoladowa,

1
Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zmiel (opcjonalnie możesz użyć już zmielonych).
2
Masło posiekaj na stolnicy z przesiana mąką, dodaj przetarte przez sitko ugotowane żółtka, zmielone migdały i cukier. Zagnieć gładkie lśniące ciasto.
3
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.
4
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ostrym nożem wytnij dwa identyczne owalne placki. Ułóż na blasze, przykrytej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 170 °C. pozostaw do ostygnięcia.
5
Jeden ostudzony placek posmaruj dżemem i przykryj drugim.
6
Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami wody oraz łyżką soku malinowego. Powstałym lukrem posmaruj ciasto. Gdy lukier zastygnie możesz polać go polewą czekoladową i ozdobić esami floresami z pozostałego syropu malinowego, lub bezpośrednio na lukier polewać po trochu syropu i czekolady i dekorować zaostrzonym patyczkiem rozprowadzając nierównomiernie.
?

Wskazówki
* Dekorację możesz również zrobić według własnego uznania, z czekolady możesz zrobić równie napis np. „Wesołego Alleluja”,
* Lukier będzie mniej słodki jeśli zamiast wody użyjesz soku z limonki lub cytryny.
* Czas przygotowania około 75 minut, ilość 12 porcji.

Powiązane porady

rzeżucha
pisanki marmurkowe
Lukier królewski

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie