Sos z awokado

Jak zrobić dressing z awokado?
Sooonia - specjalista Tipy.pl

Ten kremowy sos sałatkowy z awokado w pewnym sensie przypomina sos guacamole. Przecież składa się z prawie tych samych składników, jedyna różnica to ich proporcje. Jednak przez to, że jest o wiele bardziej ostry i bardziej płynny ułatwia oczywiście doprawienie nim sałatki. Gotowy pikantny sos awokado może być przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
*   1 awokado
*     1 cebula szalotka
*     2 papryki serrano
*     1,5 - 2 cytryny (sok)
*     2-3 łyżki oliwy z oliwek
*     Przegotowana woda, schłodzona do temperatury pokojowej (1-2 szklanki)
*     Świeża kolendra
*     Zmielony czarny pieprz do smaku
*     Sól do smaku

1
Składniki na sos z awokado
Przygotuj składniki: jeśli chcesz, aby sos był mniej ostry użyj tylko jednej papryczki serrano zamiast dwóch.
2
Sos z awokado 2
Obierz awokado ze skórki, usuń pestkę i wrzuć je do blendera (możesz również wydrążyć miąższ awokado za pomocą łyżeczki, jeśli będzie to dla Ciebie łatwiejsze).
3
Sos z awokado 3
Obierz i posiekaj szalotki.
4
Sos z awokado 4
Oczyść papryczkę serrano (usuń łodygi i nasiona) i pokrój ją na mniejsze kawałki (nie zapomnij dokładnie umyć rąk po pracy z papryką serrano - sok może być dość drażniący dla skóry i bardzo podrażnić oczy, używaj rękawic, jeśli je masz).
5
Sos z awokado 5
Dodaj około 1/2 szklanki przegotowanej wody, schłodzonej do temperatury pokojowej.
6
Sos z awokado 6
Wyciśnij sok z 1-2 cytryn.
7
Sos z awokado 7
Wlej około 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek.
8
Sos z awokado 8
Dodaj opłukane i posiekane liście kolendry.
9
Sos z awokado 9
Dopraw zmielonym czarnym pieprzem.
10
Sos z awokado 10
Oraz solą.
11
Sos z awokado 11
Przykryj mikser pokrywką i miksuj, aż do momentu kiedy wszystkie składniki będą dobrze połączone.
12
Sos z awokado 12
Następnie dodaj więcej przegotowanej wody, aż sos uzyska konsystencję na jakiej Ci zależy.
13
Sos z awokado 13
Zmiksuj, aby uzyskać gładką strukturę.
14
Sos z awokado 14
Sos z awokado jest gotowy – przelej go do rondelka lub przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.
15
Sos z awokado 15
Polej sosem sałatkę.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie