Naleśniki drożdżowe

Jak zrobić naleśniki drożdżowe?

AlokiAloki - specjalista Tipy.pl
Te naleśniki są bardzo podobne w smaku do tradycyjnych jednak są o wiele bardziej puszyste. Warto je zrobić pomimo tego, że zajmuje to trochę czasu. Naleśniki najlepiej podawać z wypełnieniem słodkim lub pikantnym. Z przepisu otrzymasz 20-25 naleśników o średnicy 21 cm.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 750 ml mleka
* 3 łyżeczki suchych lub 25 g świeżych drożdży
* 1 łyżka cukru
* 350-400 g mąki
* 3 jajka
* 100 g masła lub margaryny
* sól

1
Robienie naleśników
Wlej mleko do garnuszka i przygrzej. Powinno być ciepłe a nie gorące.
2
Robienie naleśników 2
W mleku rozpuść drożdże i cukier.
3
Robienie naleśników 3
Dodaj 200 g mąki i dobrze wymieszaj.
4
Robienie naleśników 4
Umieść ciasto w ciepłym miejscu. Możesz nalać do większej miski ciepłej wody i umieścić w niej pojemnik z ciastem.
5
Robienie naleśników 5
Poczekaj aż ciasto urośnie.
6
Robienie naleśników 6
Oddziel białka od żółtek. Białka włóż do lodówki zaś żółtka utrzyj z masłem.
7
Robienie naleśników 7
Dodaj żółto i masło do ciasta i wymieszaj.
8
Robienie naleśników 8
Dodaj odrobinę soli. Wymieszaj z ciastem resztę mąki. Ciasto powinno być gęste.
9
Robienie naleśników 9
Umieść ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie ciasto urośnie
10
Robienie naleśników 10
Ubij białka.
11
Robienie naleśników 11
Dodaj pianę z białek do ciasta i delikatnie zamieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj odrobinę ciepłego mleka.
12
Naleśniki drożdżowe
Rozgrzej na patelni odrobinę masła. Następnie wlej na środek trochę ciasta i je rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.
13
Naleśniki drożdżowe
Jak już naleśnik się z jednej strony przysmaży to przewróć go na drugą stronę. Naleśniki możesz podawać z kwaśną śmietaną.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

naleśniki po francusku
tort naleśnikowy czekoladowy
Uśmiechnięty naleśnik

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie