Baranina duszona ze śliwkami i cynamonem

Jak zrobić baraninę duszoną ze śliwkami i cynamonem?
AlokiAloki - specjalista Tipy.pl

Baranina duszona ze śliwkami z cynamonem jest bardzo aromatycznym i delikatnym mięsem. Najlepszą przystawką do tego dania będzie ryż, chociaż wyśmienicie smakuje również z ziemniakami. Przepis dla 3-4 osób.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg baraniny (opcjonalnie wołowiny)
* 150 g suszonych śliwek
* 1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu)
* 150 g cebuli
* sól
* pieprz mielony
* 5 całych ziarenek pieprzu
* olej roślinny

1
Pokrojona cebula
Cebulę pokrój w piórka.
2
Pokrojone śliwki
Śliwki pokrój na małe kawałki.
3
Podsmażanie cebuli
Cebulę podsmaż na oleju roślinnym.
4
Mięso z cebulą
Na cebulę połóż plastry mięsa (1-1,5 cm grubości) i podsmażaj na wolnym ogniu 3-4 min.
5
Duszenie mięsa
Odwróć i duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
6
Przygotowanie baraniny z śliwkami i cynamonem
Dodaj suszone śliwki i cynamon.
7
Baranina z śliwkami i cynamonem 7
Dolej 100 ml wody, przykryj i duś na małym ogniu przez 35-40 minut.
8
Baranina z śliwkami i cynamonem 8
Odwróć mięso, posyp solą i pieprzem, znów przykryj i duś przez kolejne 10 minut.
9
Baranina z śliwkami i cynamonem

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie