śliwki

Jak zrobić marmoladę ze śliwek?
AdelaAdela - specjalista Tipy.pl

Gdy w sklepach i na straganach wciąż można kupić słodkie, świeże śliwki, trzeba jak najlepiej wykorzystać ten czas, na przykład robiąc domowe przetwory. W tym odcinku główną rolę zagra marmolada śliwkowa. A w przyrodzie występuje ona z białym cukrem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1,5kg śliwek węgierek, pokrojonych, bez pestek
* 3 szklanki cukru
* ½ szklanki wody
* 1 pomarańcza

1
Usuń z pomarańczy skórkę i pokrój ją na paseczki o długości 2-3cm.
2
W małym rondlu umieść pokrojoną skórkę i zalej ją ½ szklanki wody. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj, dopóki skórka nie zmięknie – czyli jakieś 15 minut. Odcedź wodę.
3
Pomarańczę posiekaj. Umieść ją w dużym rondlu i zmieszaj ze śliwkami. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia (bulgotania). Kontynuuj gotowanie, dopóki marmolada nie osiągnie właściwej konsystencji, czyli przez około 10 minut.
4
Zdejmij marmoladę z ognia, dodaj ugotowaną skórkę z pomarańczy. Mieszaj marmoladę przez 5 minut, usuwając z wierzchu tworzącą się pianę.
5
Przelej marmoladę do wysterylizowanych słoików. Zakręć i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie