puree z dyni

Jak zrobić puree z dyni?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
puree z dyni
1 z 9
Puree z dyni często pojawia się w różnego rodzaju potrawach. W Polsce jest jednak nie do kupienia w sklepie. Najlepszym i najtańszym sposobem jest więc wykonanie takiego puree samodzielnie. Nie ma w tym nic trudnego. A sposobów przygotowania puree jest kilka...
1
puree z dynia - krok 1
Odetnij górę dyni, a resztę przekrój na pół.
2
puree z dynia - krok 2
Usuń z każdej z połówek nasiona. Zostaw je do wysuszenia. Przydadzą się kiedy indziej.
3
puree z dynia - krok 3
Tak wygląda odpowiednio przygotowana dynia.
4
puree z dynia - krok 4
Włóż obie połówki do płaskiej blachy do pieczenia, wewnętrzną stroną do spodu.
5
puree z dynia - krok 5
Owiń ją folią aluminiową.
6
puree z dynia - krok 6
Piecz dynię w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 1,5 godziny, dopóki nie zmięknie.
7
puree z dynia - krok 7
Wyjmij dynię z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8
puree z dynia - krok 8
Gdy dynia ostygnie, wydłub z jej środka miękki miąższ lub po prostu zerwij skórkę. Miąższ zmiksuj mikserem lub blenderem. Przełóż go do drobnego sitka, odciśnij i pozostaw do całkowitego odcieknięcia.
?

Wskazówki
* Zamiast piec dynię, możesz ją również ugotować. Pokrój ją wówczas na małe kawałeczki, umieść w rondlu i zalej wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj, dopóki kawałki dyni nie zmiękną. Następnie odlej wodę, ostudź dynię, wyskrob miąższ i zmiksuj go tak jak w kroku 8.

Strona 1 z 9

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie