chleb kukurydziany

Jak upiec chleb kukurydziany?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
Chleb kukurydziany jest nie tylko pyszny, ale i prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do świątecznych dań lub na rodzinne spotkania. Sprawdzony przepis na ten chlebek wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz poniżej.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* ½ kostki masła
* 2/3 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1 szklanka maślanki
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 szklanka mąki kukurydzianej
* 1 szklanka mąki pszennej
* ½ łyżeczki soli

1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Brytfankę na chleb natłuść i wyłóż folią aluminiową.
2
chleb kukurydziany - krok 2
W rondelu ustawionym na średnim ogniu roztop masło. Zdejmij rondel z ognia.
3
chleb kukurydziany - krok 3
Teraz dodaj do masła cukier. Wymieszaj.
4
chleb kukurydziany - krok 4
Szybko wbij jajka i mieszaj, dopóki wszystko nie połączy się w całość.
5
chleb kukurydziany - krok 5
W kubku zmieszaj maślankę i sodę oczyszczoną. Mieszaj aż soda się rozpuści.
6
chleb kukurydziany - krok 6
Wlej maślankę z sodą do rondla. Dobrze wymieszaj.
7
chleb kukurydziany - krok 7
Teraz wsyp mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Mieszaj, dopóki nie uzyskasz jednorodnego ciasta. Nie przejmuj się, jeśli będzie w nim kilka grudek.
8
chleb kukurydziany - krok 8
Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej brytfanki.
9
chleb kukurydziany - krok 9
Włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Gdy chlebek będzie gotowy, nabierze złocistej barwy, a wykałaczka wbita w jego środek po wyjęciu pozostanie czysta.
10
chleb kukurydziany - krok 10
Ostudź chlebek i pokrój go. Smacznego.

Powiązane porady

kalafior zapiekany
puree z kalafiora
Pasztecik z kurczakiem

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie