winogrona

Jakie właściwości mają winogrona?

puapka - specjalista Tipy.pl
winogrona
1 z 20
Jak dużo winogron znajduje się w Twojej dicie w ciągu tygodnia? Jeśli niewiele, to trzeba to zmienić. Winogrona są świetnym składnikiem zdrowej diety. Już Hipokrates doceniał właściwości winogron porównując je do właściwości miodu. I miał rację. Winogrona są naładowane wartościowymi składnikami i niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chcesz wiedzieć więcej? Poniższy artykuł wszystko wyjaśnia.
1
właściwości winogron - krok 1

Odkąd około 20 lat temu odkryto, że Francuzi dużo rzadziej chorują na choroby serca i układu krwionośnego przeprowadzono mnóstwo badań, które miały na celu znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy. Okazało się, iż zawdzięczają to oni częstemu piciu wina z czerwonych winogron. Również jedzenie samych winogron oraz picie soku z tych owoców ma zbawienny wpływ na nasze serce. Badania dowodzą, iż regularne spożywanie winogron może zatrzymać odkładanie się złego cholesterolu zapobiegając tym samym miażdżycy tętnic. Jak wszyscy wiemy zdrowe żyły i tętnice to zdrowe serce i silny układ krwionośny. Co za tym stoi? Polifenole zawarte w winogronach mają właściwości antyoksydacyjne. Jeden z polifenoli zawartych w winogronach, resweratrol (można go znaleźć w skórce winogron, którą niestety wile z nas często wyrzuca) szczególnie dba o to, aby żaden tłuszczyk z fast foodów się w żyłach nie osadzał. Polifenol ten można znaleźć również w soku z winogron, galaretce z winogron czy winie z tychże owoców.

2
właściwości winogron - krok 2

W winogronach znajduje się też polifenole zwane taninami. Kanadyjscy naukowcy po przeprowadzeniu szeregu dociekliwych badań stwierdzili, że eliminują one z organizmu wirusy odpowiedzialne za różne choroby i stany zapalne. Jeśli więc czujesz, że łapie Cię przeziębienie biegnij do ogrodu lub na targ (jesień to przecież czas, kiedy winogron mamy pod dostatkiem) i narwij sobie winogron. Jedz je tak często jak możesz. Tanina również atakuje guzy nowotworowe.

3
właściwości winogron - krok 3

Winogrona mają również właściwości przeciwbakteryjne. Naukowcy potwierdzają, że substancje przeciwbakteryjne zawarte w tych owocach silnie działają na przykład na bakterie E.coli.

4
właściwości winogron - krok 4

Kwas kawowy to kolejny składnik winogron. Jest on niezwykle pomocny w zwalczaniu tak powszechnego niestety dzisiaj raka.

5
właściwości winogron - krok 5

Winogrona pomogą nam również uchronić nasz mózg przed uszkodzeniem spowodowanym udarem. Stare mądre przysłowie mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

6
właściwości winogron - krok 6

Dzięki dużej zawartości potasu winogrona mogą przyczynić się do wzrostu aktywności naszych mózgów. Nasz mózg jest lepiej dotleniony, a tym samym zwiększa się jego chłonność. I niech ktoś mi powie, że to nie jest ważny argument. Potas pomaga również walczyć z nadciśnieniem. Jeśli więc masz z tym problemy, włącz winogrona do swojej diety.

7
właściwości winogron - krok 7

Chcesz przyspieszyć swój metabolizm? Jedz winogrona. Są one bardzo doceniane przez osoby będące na różnego rodzaju dietach. Do ich spalenia organizm potrzebuje się przyłożyć nieco bardziej, niż do innych potraw. A jeśli organizm więcej pracuje, to sam z siebie spala więcej kalorii. Metabolizm wzrasta, my czujemy się jak nowi i lepiej wyglądamy. Winogrona zapobiegają również zakwaszeniu organizmu. Jeśli więc zauważyłeś u siebie objawy zakwaszenia (ciągłe zmęczenie, bóle głowy, szara cera, skłonność do chorób skóry) włącz do diety te owoce.

8
właściwości winogron - krok 8

Winogrona wzmacniają również odporność naszych organizmów. Sięgaj więc po nie będąc na zakupach, lub posadź swoje własne w ogródku.

9
właściwości winogron - krok 9

Bardzo ważna informacja: substancje zawarte w winogronach oddalają ryzyko zachorowania na gruźlicę. Wielu lekarzy, również w pierwszym stadium tej choroby zaleca maksymalne zwiększenie spożywania tych owoców.

10
właściwości winogron - krok 10

Winogrona to w 70-85 procentach woda. Co to oznacza? Odpowiednie nawodnienie organizmu.

11
właściwości winogron - krok 11

Jeśli masz ubytki w zębach włącz do diety winogrona. Znajdują się w nich bowiem składniki, który chronią zęby przed próchnicą. A te składniki to wspomniane już wcześniej polifenole.

12
właściwości winogron - krok 12

Winogrona mają też swój udział w zapobieganiu utraty wzroku. Poprzez zwiększenie spożycia winogron możemy zredukować ryzyko utraty wzroku nawet o 30-40 procent. A to wszystko dzięki zawartości witaminy A w tych cudownych owocach.

13
właściwości winogron - krok 13

Winogrona polecane są osobom chorym na nerki i wątrobę. Zawierają bowiem mało białka i soli a więcej węglowodanów.

14
właściwości winogron - krok 14

Udowodniono wpływ winogron na pamięć i koncentrację. A to wszystko dzięki witaminom z gruby B oraz PP.

15
właściwości winogron - krok 15

Zawarte w winogronach kwasy organiczne takie jak mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy i winowy mają właściwości moczopędne.

16
właściwości winogron - krok 16

Winogrona polecane są również osobom, które mają problemy z zaparciami. Poprawiają perystaltykę jelit dzięki obecności błonnika. Dodatkowo oczyszczają organizm biorąc udział w usuwaniu produktów przemiany materii.

17
właściwości winogron - krok 17

Ponadto winogrona zawierają między innymi następujące witaminy i minerały: polifenole, kwercetyna, kwas galusowy, glikozydy, kwas mrówkowy, kwas cytrynowy, kwas kawowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, błonnik, wapń, magnez, mangan, żelazo, witaminy B1, B2, B6, B12, A, C, P, PP, K, enzymy i kwas foliowy.

18
właściwości winogron - krok 18

Udowodniono również, iż składniki zawarte w winogronach chronią skórę przed promieniowaniem UV.

19
właściwości winogron - krok 19

Winogrona NIE SĄ POLECANE przy raku i innych chorobach żołądka oraz wysokiej nadwadze. Winogrona nie powinny być spożywane z mlekiem, piwem, rybami, wodą mineralną czy melonami. Może to spowodować problemy z żołądkiem.

Strona 1 z 20

Powiązane porady

grzane wino
sos z grzańca
Kolacja z winem

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

monia
22.04.2015
Winogrona uwielbiam. Najbardziej te z własnego ogródka bez chemii. Trzeba pamietać tylko, ze cukru to maja sporo. Mam odmianę jeszcze po babci. Ludzie rzucają się na zagraniczne nowości, a dużo fajnego jedzenia można zrobić z rodzimymi produktami i ziołami. Nie ma co rzucać sie na drogie wynalazki. Można przy okazji żyć zdrowiej i zrzucic trochę wagi. Sama wiem po sobie bo schudłam już 18 kg od końca zeszłego lata i jem właściwie tylko polskie produkty w normalnych cenach. Trzeba żyć zdrowo ale nie dać sie zwariować i nie wydawać niepotrzebnie masy pieniędzy rujnując sobie zdrowie. Poczytajcie sobie książkę Nowaka Odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii. Tam jest mnóstwo cennych informacji powszechnie nie znanych. Kiedyś stosowałam diety cud i było zaje..e jojo. Teraz jest super i nie robię sobie krzywdy tymi "cudami", a czuje sie po prostu Super! :D Do tego cholesterol i morfologie mam idealne!