Lasagne z mięsem mielonym

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?

AkabaAkaba - specjalista Tipy.pl
Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Dzięki niezwykłej kompozycji przypraw i składników pozwala przenieść się choć na chwilę do słonecznej Italii. Dzieci nie mogą się jej oprzeć, a dorośli szaleją na jej punkcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie świetny, sprawdzony przepis na lasagne z mięsem mielonym, która niemal rozpływa się w ustach.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 200-250 g makaronu do lasagne
* 1 kg mięsa mielonego
* 0,5 kg pomidorów
* 20 dkg cebuli
* 15 dkg marchwi
* 3-4 ząbki czosnku
* 1l mleka
* 10 dkg masła
* 10 dkg mąki
* 30 dkg sera
* 50 g parmezanu
* sól
* pieprz
* olej roślinny

1
Przepis na lasagne 1
Drobno posiekaj cebulę.
2
Przepis na lasagne 2
Drobno posiekaj czosnek.
3
Przepis na lasagne 3
Na tarce utrzyj marchewkę.
4
Przepis na lasagne 4
Pomidory sparz, obierz i zmiksuj lub zetrzyj na tarce.
5
Przepis na lasagne 5
Cebulkę i czosnek przysmaż na oleju roślinnym.
6
Przepis na lasagne 6
Dodaj marchewkę i smaż dalej.
7
Przepis na lasagne 7
Do cebulki i marchewki dodaj mięso mielone, sól, pieprz i smaż dalej, aż mięso zrobi się miękkie (20-25 min).
8
Przepis na lasagne 8
Dodaj pomidory i duś bez przykrycia, aż sos nieco zgęstnieje.
9
Przepis na lasagne 9
Przygotuj sos. Roztop masło.
10
Przepis na lasagne 10
Jak całkiem się stopi to dodaj do masła mąkę, dobrze wymieszaj i lekko podsmaż.
11
Przepis na lasagne 11
Do zasmażki wlej cienkim strumieniem mleko, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Sos możesz doprawić do smaku gałką muszkatołową lub czosnkiem.
12
Przepis na lasagne 12
Zetrzyj ser na tarce.
13
Przepis na lasagne 13
Zetrzyj na tarce parmezan.
14
Przepis na lasagne 14
Wyłóż naczynie do pieczenia makaronem lasagne (przeczytaj na opakowaniu sposób gotowania. Niektóre makarony lasagne należy wcześniej ugotować w wodzie. Pamiętaj również, aby nie gotować lasagne, jeśli dajesz dużo płynnego sosu).
15
Przepis na lasagne 15
Na lasagne nałóż sos mięsny.
16
Przepis na lasagne 16
Na mięso nałóż 1/3 białego sosu.
17
Przepis na lasagne 17
Na biały sos nasyp połowę tartego sera.
18
Przepis na lasagne 18
Na ser połóż arkusze lasagne.
19
Przepis na lasagne 19
Na lasagne nałóż pozostałą część mięsa.
20
Przepis na lasagne 20
Mięso polej białym sosem.
21
Przepis na lasagne 21
Posyp pozostałą częścią sera.
22
Przepis na lasagne 22
Na wierzch ułóż pozostałe arkusze lasagne.
23
Przepis na lasagne 23
Arkusze polej pozostałą częścią białego sosu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C przez 40-45 minut.
24
Przepis na lasagne 24
5-10 minut przed upływem czasu pieczenia posyp lasagne częścią parmezanu (część zostaw do posypania bezpośrednio przed podaniem).
25
Sos do lasagne
Do lasagne możesz przygotować sos pomidorowy. Posiekaj 100g cebuli i usmaż na maśle. Do smażącej się cebuli wyciśnij 2 ząbki czosnku. Dodaj 300 g pomidorów (obranych i pokrojonych), sól, pieprz i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Strona 1 z 3

Powiązane porady

Makaron z grzybami
zapiekany makaron z serem
Spaghetti z pieczarkami i pomidorami

Podobne porady

Komentarze (4)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Asia
30.01.2017
Właśnie robiłam i jest super tyko ze ja jeszcze dodałam pieczarki i trochę przecieru poniewasz dla mnie sos wyglądał blado ale polecam !!
paula
13.09.2016
xyz - zdziwiłbyś się, dodaje się również jajko.
xyz
30.05.2016
od kiedy do włoskiej lasagne dodaje się marchewkę ? xd
moni
12.11.2015
Takie jakieś mało pomidorowe,blade to lasagne.