chrzan wielkanocny

Jak zrobić chrzan wielkanocny?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Jajka i wędliny możemy podawać z sosami oraz oczywiście z chrzanem wielkanocnym, który z pewnością urozmaici ich smak. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na tradycyjny chrzan wielkanocny.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Chrzan
* Jajka (im więcej jajek dodasz tym łagodniejszy będzie chrzan)
* Śmietana
* Sól, cytryna, cukier, musztarda do smaku

1
Jajka ugotować na twardo.
2
Chrzan obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami a następnie skropić cytryną, aby nie ściemniał.
3
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
4
Na miseczkę nalać śmietany i dokładnie wymieszać z nią utarte jajka.
5
Wszystko razem połączyć i wymieszać.
6
Dodać soku z cytryny , odrobinę soli, ciutkę cukru i musztardy do smaku.
?

Wskazówki
* Zamiast ucierać chrzan, można kupić gotowy, odcisnąć z zalewy, ale nie za mocno, aby nie stracił smaku. Następnie postępujemy tak samo ale nie dodajemy już soli, cukru i cytryny.

Powiązane porady

Nieświeże jajko
Galaretka wielkanocna
Babka ziemniaczana

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie