Sernik

Jak zrobić sernik?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Poniżej przedstawiam przepis na tradycyjny sernik z białego sera. Ciasta możesz również dodać rodzynki. Podczas pieczenia sernik bardzo urośnie, jednak opadnie nieco w trakcie chłodzenia - jest to normalnie i nie ma się czym przejmować. Ważne, aby podczas chłodzenia uchylić jedynie odrobinę drzwiczki piekarnika a nie otwierać ich całkiem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 75 dkg świeżego, białego sera
* 4 jajka
* 100 g masła
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżki kaszy mannej + odrobina do posypania formy do pieczenia
* 1 mała limonka (sok z niej wyciśnięty)
* 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

1
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 1
Przygotuj produkty.
2
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 2
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W mikrofalówce lub na palniku roztop masło.
3
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 3
Posmaruj masłem formę do pieczenia.
4
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 4
Posyp formę odrobiną kaszy mannej.
5
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 5
Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do pojemnika od miksera.
6
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 6
Żółtka przełóż do osobnej miseczki.
7
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 7
Do żółtek dodaj połowę cukru i wymieszaj łyżką.
8
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 8
Zacznij ubijanie białek stopniowo dodając do nich cukier. Ubijaj aż białka będą sztywne.
9
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 9
Jak już białka będą ubite zmiksuj biały ser.
10
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 10
Do zmiksowanego sera dodaj żółtka utarte z cukrem.
11
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 11
Dodaj również stopione masło.
12
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 12
Wszystko dobrze wymieszaj.
13
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 13
Dodaj sok z limonki.
14
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 14
Dodaj cukier waniliowy.
15
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 15
Dodaj 2 łyżki kaszy mannej i zmiksuj.
16
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 16
Ubite białka powinny teraz wyglądać tak jak na zdjęciu.
17
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 17
Stopniowo dodawaj ubite białka do serowej mieszanki i bardzo delikatnie mieszaj.
18
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 18
Po wymieszaniu sera z białkami otrzymasz bardzo puszystą serową masę.
19
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 19
Delikatnie przełóż ciasto do formy.
20
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 20
Wygładź ciasto szpachelką.
21
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 21
Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15 minut po czym zmniejsz temperaturę do 175 stopni C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 45 minut.
22
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 22
Wyłącz piekarnik, pozostaw go w piekarniku i poczekaj aż sernik przestygnie do temperatury pokojowej. Nie otwieraj piekarnika. Następnie wyciągnij sernik z piekarnika i włóż do lodówki (na całą noc).
23
Przepis na sernik tradycyjny, twardy 23
Następnego dnia rano sernik jest gotowy. Możesz go pokroić.
24
Sernik tradycyjny, twardy
Podawaj na śniadanie lub na deser z filiżanką kawy.
Strona 1 z 3

Powiązane porady

Jajka po szkocku
Lukier królewski
Jajka faszerowane

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

domixxl
22.12.2011
Bardzo mi się przyda ten przepis . W tym roku mama powiedziała że to ja mam zrobić sernik chociaż chciałam robić krokiety