sałatka z cukinii i czosnku

Jak zrobić sałatkę z cukinii i czosnku?
mugga - specjalista Tipy.pl

Prosta, szybka sałatka obiadowa lub jako dodatek do frytek. Cukinia twardo i śmiało wdarła się do naszych kuchni i na nasze stoły. Coraz częściej jest wykorzystywana w przeróżnych daniach i dodatkach. Wypróbuj ją i Ty. Pracy niewiele, a smak wyborny.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 średnie, młode cukinie,
* 1-2 ząbki czosnku, sprasowane,
* ok. 5 dużych liści bazylii,
* oregano,
* natka pietruszki,
* 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
* sól,
* pieprz.

1
Cukinie umyj, obetnij końce z obu stron. Potnij je na cieniutkie paski za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami.
2
Tak przygotowaną cukinię wrzuć na wrzątek i zblanszuj ją. Woda powinna być lekko posolona.
3
Po wyjęciu cukinii z wrzątku natychmiast przelej ją zimną wodą i pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj sos.
4
Do oliwy z oliwek dodaj sól i pieprz do smaku. Porwij liście bazylii i wrzuć do oliwy, dodaj szczyptę suszonego oregano i kilka porwanych liści pietruszki. Sprasuj czosnek i dorzuć do reszty. Porządnie wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt. Wymieszaj wszystko, aby się ładnie połączyło.
5
Tak przygotowanym sosem zalej przygotowaną cukinię. Przemieszaj. Gotowe.
6
Sałatka idealna jako przekąska, lub dodatek do frytek, kurczaka czy ziemniaków.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie