Pasta z cukinii

Jak zrobić pastę z cukinii?
AroraArora - specjalista Tipy.pl

Ten przepis na pastę z cukinii jest bardzo prosty i zawiera wyłącznie warzywa (cukinię, pomidory i cebulę). Pasta wychodzi wyśmienita. Zwykle jadam ją z chlebem na śniadanie lub jako przekąskę, jednak jest również dobrym uzupełnieniem obiadu. Pasta z cukinii może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 średniej wielkości cukinie
* 2-3 duże pomidory
* 1 duża cebula
* 2 łyżki mąki
* 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
* Sól

1
Pasta z cukinii 1
Przygotuj składniki.
2
Pasta z cukinii 2
Zblanszuj pomidory ale nie usuwaj nasion. Aby to zrobić przetnij skórkę na krzyż i włóż pomidora do gotującej się wody na 20 sek a następnie włóż pod zimną, bieżącą wodę. Jak pomidor wystarczająco wystygnie to ściągnij skórkę.
3
Pasta z cukinii 3
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1-1,5 łyżki oleju. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwierć krążki i przełóż na patelnię. Podsmażaj, aż zrobi się miękka i złota od czasu do czasu mieszając.
4
Pasta z cukinii 4
Podczas podsmażania cebuli pokrój cukinię na centymetrowe krążki.
5
Pasta z cukinii 5
Rozgrzej drugą patelnię z 1-1,5 łyżki oleju na średnim ogniu. Plastry cukinii obtocz w mące.
6
Pasta z cukinii 6
Obtoczone w mące plastry cukinii połóż na patelni i podsmaż z jednej strony na złoty kolor.
7
Pasta z cukinii 7
Podczas smażenia cukinii pokrój pomidory i dodaj je do smażącej się cebuli. Od czasu do czasu mieszaj.
8
Pasta z cukinii 8
Jak już cukinia będzie z jednej strony podsmażona odwróć ją na drugiej stronie i podsmaż na taki sam kolor.
9
Pasta z cukinii 9
Przenieś podsmażoną cukinię do żaroodpornego naczynia z grubymi ściankami (może być żeliwny) i ułóż je na dnie (jedna warstwa).
10
Pasta z cukinii 10
Pomidory i cebula powinny teraz mieć konsystencję gęstego sosu. Dodaj do niego odrobinę soli do smaku (pamiętaj, że dodasz do tego cukinię, więc soli powinno być odrobinę więcej). Wyłącz ogień.
11
Pasta z cukinii 11
Teraz będziesz nakładać do naczynia na przemian cukinię i sos. W zależności od wielkości naczynia mogą to być dwie warstwy cukinii lub więcej. Nałóż zatem na pierwszą warstwę cukinii część sosu.
12
Pasta z cukinii 12
Kontynuuj podsmażanie reszty cukinii z obydwu stron i przenieś ją do naczynia tworząc kolejną warstwę.
13
Pasta z cukinii 13
Nałóż resztę sosu na ostatnią warstwę cukinii, przykryj przykrywką i postaw na małym ogniu doprowadzając do zagotowania.
14
Pasta z cukinii
Cukinię gotuj dopóki nie będzie zupełnie miękka (około 50 minut na wolnym ogniu pod przykryciem). Następnie zamieszaj wszystko łyżką, dodaj odrobinę soli do smaku jeśli jest taka potrzeba i przełóż na talerz.
15
Pasta z cukinii do chleba
Pasta z cukinii może być podawana na ciepło lub zimno. Jest świetna do chleba, krakersów i jako dostawka.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Ada2012
10.06.2015
To mi strasznie przypomina parmigiana, zapiekankę bakłażanową, a tym, że bez mozzarelli :)
Hubert
14.08.2013
"zawiera wyłącznie warzywa" - ciekawe od kiedy olej i mąka to warzywa? Może to jakaś nowa dyrektywa Unii, o której jeszcze nie słyszałem...