frytki z awokado

Jak zrobić frytki z awokado?
Uapka - specjalista Tipy.pl

Frytki z awokado są na pewno dużo zdrowsze niż te tradycyjne, robione z ziemniaków. Dodatkowym ich atutem jest to, że nie smaży się ich na głębokim oleju, ale w piekarniku, praktycznie bez grama tłuszczu. Jeśli interesujesz się kulinariami to wiesz, jak dużo zbawiennych składników zawiera awokado. Warto więc włączyć je do swojej diety.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1/4 szklanki mąki,
* 1 łyżeczka soli koszernej,
* 2 duże jajka,
* oliwa z oliwek,
* 1 1/2 szklanki bułki tartej,
* 2 średniej wielkości awokado,
* sól,
* pieprz,
* starty parmezan.

1
Frytki  z awokado krok 1
Każde awokado przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestkę.
2
Frytki  z awokado krok 2
W jednej miseczce umieść mąkę, w drugiej bułkę tartą. Do trzeciej miseczki wbij jajka i rozkłóć je widelcem.
3
Frytki  z awokado krok 3
Następnie zdejmij z awokado skórkę i pokrój je w słupki.
4
Frytki  z awokado krok 4
Każdy słupek z awokado otocz w mące, następnie w jajku (jajko posól i popieprz do smaku - opcjonalnie), a na końcu w bułce tartej. Ułóż je na rożnie z piekarnika. Skrop odrobiną oliwy z oliwek.
5
Tak przygotowane awokado włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
6
Kilka minut przed końcem posyp awokado startym parmezanem.
7
Frytki  z awokado krok 7
Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie