Domowe krakersy

Jak zrobić domowe krakersy?·

SoneaSonea - specjalista Tipy.pl
Domowe krakersy
1 z 14
Zastanawiasz się kto na świecie ma czas na robienie domowych krakersów. Wyglądają na skomplikowane i pewnie zajmują zbyt dużo czasu. Jednak te krakersy nie są takie znów trudne do zrobienia a są przepyszne. Ich serowy smak sprawi, że staną się twoją ulubioną przekąską do piwa czy do wieczornego seansu filmowego.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 225 gram sera cheddar, startego na tarce
* 4 łyżki masła
* 1 szklanka mąki
* 3/4 łyżeczki soli
* 2 łyżki zimnej wody

1
Krakersy - przepis 1
Zanim zaczniesz zdecyduj się na kształt krakersów. Foremki do ich wycięcia możesz zrobić z aluminiowej puszki i taśmy klejącej. W tym przypadku krakersy przedstawiają małe rybki, łezki i Pac-man'y.
2
Krakersy - przepis 2
Kształt foremek jest zupełnie dowolny. Do wycinania krakersów możesz użyć też małych foremek do ciastek.
3
Krakersy - przepis 3
Potrzebujesz kilku prostych składników takich jak utarty ser żółty, masło, mąka, sól i zimna woda.
4
Krakersy - przepis 4
Zacznij od zmiksowania wszystkich składników poza wodą. Miksuj aż ciasto będzie wyglądać jak piasek.
5
Krakersy - przepis 5
Następnie, cały czas miksując zacznij stopniowo dodawać wodę - po 1 łyżkę wody na raz.
6
Krakersy - przepis 6
Wyciągnij ciasto z robota i podziel na części wielkości małej piłeczki. Każdą z części owiń plastikiem i włóż do lodówki na około 20 minut.
7
Krakersy - przepis 7
Jak już ciasto będzie schłodzone to je rozwałkuj. Im ciasto będzie cieńsze tym krakersy będą bardziej chrupiące.
8
Krakersy - przepis 8
Teraz pora zacząć wycinać krakersiki.
9
Krakersy - przepis 9
Połóż wycięte krakersy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C.
10
Krakersy - przepis 10
Po tym czasie wyciągnij pierwszą serię krakersów z piekarnika i wstaw następną.
11
Krakersy serowe
Przełóż je na tackę, aby przestygły...
12
Krakersy serowe
... i przełóż do miseczek.
13
Krakersy serowe
Robienie tych krakersów jest naprawdę przyjemne a w ich robieniu dużą pomocą mogą być twoje dzieci. Zwykle z chęcią mieszają składniki i wycinają z ciasta różne wzorki. Smacznego i dobrej zabawy!
Strona 1 z 14

Powiązane porady

Popcorn
Galaretka wielkanocna
Migdały w cynamonie

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

anuszka
10.04.2013
uwielbiam domowe krakersy! Jednak najbardziej mi smakują, kiedy ciasto bardzo, bardzo cienko rozwałkuję, są wtedy super chrupiące.
naciafi
30.12.2012
PYCHOTA! Dziś popełniłam te krakersy i uważam, że są genialne!!:))
szczerze polecam:))