Ziemniaki wigilijne

Jak zrobić ziemniaki wigilijne?
SoneaSonea - specjalista Tipy.pl

Dawniej ziemniaki rzadko należały do wigilijnego menu, ponieważ ich uprawa rozpowszechniła się w Europie dopiero w XVIII w. Dopiero później w niektórych domach zagościły na świątecznych stołach jako dodatek do różnych dań i były to zwyczajowo ziemniaki pieczone z cebulą.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2kg ziemniaków
* 12 łyżek oliwy
* 4 cebule
* 4 ząbki czosnku
* Koperek
* Sól i pieprz do smaku

1
Obierz ziemniaki, włóż je do garnka z zimną osoloną wodą (około 1 łyżeczka na 1 litr wody). Ziemniaki gotuj od czasu zagotowania 20 minut.
2
Cebulę pokrój w krążki i podsmaż delikatnie na oleju. Ziemniaki pokrój w większe cząstki i wrzuć do cebuli. Do ziemniaków dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku pieprzem.
3
Wszystko dokładnie wymieszaj, ściągnij z ognia a następnie przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 20 minut. Gotowe ziemniaczki posyp koperkiem.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

rozczarowany poziomem przepisów
23.12.2012
zapiekaj..ale w ilu stopniach?!