Przepisy Świateczne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić ziemniaki wigilijne?
Sonea - specjalista Tipy.pl

Dawniej ziemniaki rzadko należały do wigilijnego menu, ponieważ ich uprawa rozpowszechniła się w Europie dopiero w XVIII w. Dopiero później w niektórych domach zagościły na świątecznych stołach jako dodatek do różnych dań i były to zwyczajowo ziemniaki pieczone z cebulą.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 2kg ziemniaków
* 12 łyżek oliwy
* 4 cebule
* 4 ząbki czosnku
* Koperek
* Sól i pieprz do smaku
1
Obierz ziemniaki, włóż je do garnka z zimną osoloną wodą (około 1 łyżeczka na 1 litr wody). Ziemniaki gotuj od czasu zagotowania 20 minut.
2
Cebulę pokrój w krążki i podsmaż delikatnie na oleju. Ziemniaki pokrój w większe cząstki i wrzuć do cebuli. Do ziemniaków dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku pieprzem.
3
Wszystko dokładnie wymieszaj, ściągnij z ognia a następnie przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 20 minut. Gotowe ziemniaczki posyp koperkiem.