Desery
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego?·

P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
* 1 duży garnek z wodą
1

Oderwij etykietę na puszce ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Nie otwieraj puszki. Puszkę włóż do dużego garnka i wypełnij go wodą, tak, aby woda przykrywała puszkę co najmniej 3cm. Teraz wyciągnij puszkę zaś garnek z samą wodą postaw na gaz. Jak już woda się zagotuje włóż do środka puszkę z mlekiem kondensowanym i zmniejsz ogień, aby woda tylko lekko bulgotała. Gotuj puszkę z mlekiem co najmniej 2 godziny (jeśli chcesz, aby karmel był gęsty i bardzo ciągnący się gotuj co najmniej 3h). Co 30 min dolewaj do garnka wody - pamiętaj, że puszka musi być cały czas nią zakryta.
2

Jak już minie czas gotowania (2-3h) wyłącz gaz i pozostaw puszkę w gorącej wodzie przez kolejne 30 minut, aby się stopniowo nieco ochłodziła. Jeśli wyciągniesz ją z wody od razu wówczas w puszce może być wysokie ciśnienie i może ona eksplodować przy próbie otwarcia. Po 30-45 minutach otwórz puszkę. Karmel zacznie od razu z niej wypływać.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (4)
Co za idiotyzm!!! Jeśli szanowny autor wpisu nie wie, o czym pisze, to po co w ogóle się za to bierze? Karmel jest to palony cukier! Natomiast masa, która powstaje z mleka gotowane z cukrem, to kajmak.
Nie karmel tylko kajmak. Do karmelu się mleka nie dodaje tylko sam cukier się gotuje. Zupełnie coś innego. Nie mieszajcie pojęć...
A mnie bardziej smakuje ten gotowany z mleka. Jest mniej "chemiczny" ;) Bardzo fajny opis jak go zrobic. Dziekuje :)
Teraz można kupić gotowy karmel - nie widzę różnicy