Fettuccine Alfredo przepis

Jak zrobić Fettuccine Alfredo?

AakritiAakriti - specjalista Tipy.pl
W 1914 Alfredo di Lelio kucharz i właściciel restauracji Alfredo w Rzymie zrobił pyszny makaron nazwany później Fettuccine Alfredo. Danie to zrobił on pierwotnie dla swojej żony, która miała duży problem nudnościami w ciąży. Okazało się ono tak dobre, że szybko wprowadził je do menu w restauracji gdzie zostało odkryte i wypromowane przez hollywoodzką parę Mary Pickford i Douglasa Fairbanksa. Danie to składa się z makaronu fettuccine, parmezanu i masła. Jest wiele różnych kombinacji i wariacji tego przepisu. Do podstawowych składników można dodać brokuły, śmietanę, czosnek, pietruszkę, kurczaka, krewetki czy szparagi.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 340 g makaronu fettuccine
* 4 łyżki masła
* 1 szklanka śmietanki kremówki (śmietanka o zawartości tłuszczu 36%)
* 3/4 szklanki tartego parmezanu
* 1 łyżeczka soli
* 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
* Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

1
Fettuccine alfredo przepis - 1
Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj do wody makaron i sól do smaku. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
2
Fettuccine alfredo przepis - 2
Zetrzyj parmezan na tarce lub użyj gotowego w woreczku. Będziesz potrzebować 3/4 szklanki + trochę na posypanie gotowego dania.
3
Fettuccine alfredo przepis - 3
Obetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Następnie potnij je na 3-5 kawałki. 4 minuty przed upływem czasu gotowania makaronu wrzuć do niego szparagi. Zaoszczędzisz dzięki temu czas i gaz.
4
Fettuccine alfredo przepis - 4
W dużym rondelku roztop na średnim ogniu masło a następie dodaj do niego gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na końcu dodaj śmietanę i zamieszaj.
5
Fettuccine alfredo przepis - 5
Jak już makaron i szparagi będą ugotowane odlej od nich wodę.
6
Fettuccine alfredo przepis - 6
Przełóż makaron i szparagi do masła ze śmietaną.
7
Fettuccine alfredo przepis - 7
Dodaj sera. Wszystko dobrze wymieszaj.
8
Fettuccine alfredo z szparagami
Jak już parmezan na patelni będzie roztopiony i pokryje makaron ze szparagami przełóż danie na talerze i posyp po wierzchu odrobiną sera. Smacznego!

Powiązane porady

makaron z żółtym serem
zapiekany makaron z serem
Spaghetti carbonara

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

kasiia
20.05.2016
DZieki za przepis , ale nie ma NA WIERZCHU informacji NA ILE TO JEST OSOB! Ludzie, to podstawa czy gotyjemy dla 1, 2 4, czy 100 osob.
Po drugie nie mowi sie dodamy sera, tylko ser (KOGO ? CO ? - biernik)
Po trzecie: w SKLADNIKACH nie ma wcale mowy szparagach!!!!!!!