Sos włoski

Jak zrobić sos włoski?
AakritiAakriti - specjalista Tipy.pl

Sos włoski jest sosem typu vinaigrette do sałatek i zawiera wodę, ocet lub sok z cytryny, olej roślinny, drobno pokrojoną paprykę, cukier lub syrop kukurydziany oraz różne zioła i przyprawy w tym oregano, czosnek, cebula, koperek i sól. Sos włoski stosowany jest również jako marynata do mięs.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 szklanka octu (do wyboru)
* 1 i 1/3 szklanki oliwy z oliwek
* 2 łyżki wody
* 1/2 łyżki soli czosnkowej
* 1/2 łyżki suszonej cebuli
* 1/2 łyżki cukru
* 1 łyżka suszonego oregano
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
* 1/2 łyżki suszonej pietruszki
* 1/4 łyżeczki soli selerowej
* 1 łyżka soli
* 1 łyżeczka płatków chilli
* 1 łyżeczka cayenne

1
Sos włoski
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
2
Sos włóż do lodówki na 1h, aby wszystkie składniki przeszły smakiem.
3
Sosu włoskiego używaj do marynowania mięs lub jako dressing do sałatek.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie