Kwas chlebowy

Jak zrobić kwas chlebowy?

AkiAki - specjalista Tipy.pl
Kwas chlebowy
1 z 18
Kwas chlebowy nie jest bardzo popularnym napojem, jednak warto go spróbować. Możesz go kupić w większości supermarketów ale również możesz go zrobić sam. Kwas chlebowy robi się z chleba razowego, wody, cukru i drożdży - może nie brzmi to dobrze, ale obiecuję, że napój jest przepyszny!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3,8 litra wody
* 3/4 - 1 szklanka czerstwego chleba żytniego razowego, rozdrobnionego
* 1 szklanka cukru
* 1 opakowanie suchych drożdży (ok. 2 łyżeczki)
* Kilka rodzynek do smaku

1
Przepis na kwas chlebowy 1
Przygotuj składniki. Każdy rodzaj chleba razowego jest dobry. Należy go wysuszyć przed użyciem.
2
Przepis na kwas chlebowy 2
Suchy chleb połam na małe kawałki i włóż do blendera. Zmiksuj go na drobne okruszki.
3
Przepis na kwas chlebowy 3
Przełóż około 1 szklankę okruszków do dużego garnka. Jeśli nie chcesz, aby kwas był gorzkawy zmniejsz ilość do 3/4 szklanki. Im więcej czerstwego chleba tym kolor napoju będzie ciemniejszy.
4
Przepis na kwas chlebowy 4
W innym dużym garnku zagotuj całą wodę.
5
Przepis na kwas chlebowy 5
Gotującą się wodę przelej do garnka z czerstwym chlebem i odłóż na bok (temp. pokojowa) na około 2-2,5 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.
6
Przepis na kwas chlebowy 6
Po 2 godzinach, jak już woda z chlebem nie będzie taka gorąca wymieszaj drożdże z około 3 łyżkami ciepłej wody.
7
Przepis na kwas chlebowy 7
Do wszystkiego dodaj cukier i dobrze wymieszaj...
8
Przepis na kwas chlebowy 8
Dodaj drożdże.
9
Przepis na kwas chlebowy 9
I wymieszaj.
10
Przepis na kwas chlebowy 10
Przykryj czystą szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-12 godzin.
11
Przepis na kwas chlebowy 11
Po 12 godzinach fermentacji kwas powinien wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
12
Przepis na kwas chlebowy 12
Przelej kwas przez sitko do dużego naczynia a następnie przelej go przez gazę.
13
Przepis na kwas chlebowy 13
Otrzymasz napój taki jak na zdjęciu.
14
Przepis na kwas chlebowy 14
Przelej kwas do butelek za pomocą lejka. Plastikowe butelki są najlepsze, ponieważ zniosą rosnące ciśnienie wewnątrz spowodowane fermentacją.
15
Przepis na kwas chlebowy 15
Pozostaw puste około 1/8 butelki.
16
Przepis na kwas chlebowy 16
Wrzuć kilka rodzynek i mocno zakręć butelkę.
17
Kwas chlebowy
Pozostaw butelkę z kwasem chlebowym w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny a następnie włóż do lodówki na 2 dni (po tym czasie kwas będzie gotowy). Delikatnie przelewaj do szklanek (nie mieszaj osadu ani nie wyciągaj rodzynek). Smacznego!
Strona 1 z 18

Powiązane porady

herbata mrożona
torebki herbaty
herbatka z rozmarynu

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

jasiekss
27.05.2015
Tak się zastanawiam czy zamiast chleba żytniego można by użyć mąki żytniej ? ewentualnie dodać zakwas chlebowy.
omkno
13.11.2013
Większość przepisów podaje drożdże piekarskie - świeże lub suche (przeważnie 25g świeżych = 7 g suchych). Jednak dodanie drożdży piekarskich powoduje, że kwas zalatuje nimi przez długi czas (2-3 tygodnie stania w butelce).
qba
21.09.2012
Witam jakich użyć drożdży? Ja użyłem winiarskich i niestety po 12 godz. mój kwas nie wygląda tak jak na zdjęciu 11. Proszę o podpowiedź.