Kwas buraczany

Jak zrobić kwas buraczany?

AkiAki - specjalista Tipy.pl
Prawdziwy barszcz wigilijny robi się na kwasie buraczanym. Kwas można pić również sam w celach odżywczych i leczniczych. Poniżej przepis na tradycyjny kwas buraczany.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg buraków
* 4 kromki razowego chleba
* 6 średnich ząbków czosnku
* Kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)

1
Buraki i chrzan obierz i pokrój kawałki. Razowy chleb porwij na większe kawałki. Buraki upchaj do słoików.
2
Na wierzch do każdego słoika włóż obrany ząbek czosnku, kawałek chleba i zalej do pełna letnią wodą. Słoiki odstaw na 3-4 dni w jakieś ciepłe miejsce. Możesz je podstawić pod grzejnik czy kaloryfer.
3
Po upływie kilku dni sprawdź czy kwas ma dobry smak. Jeśli jeszcze nie jest wystarczająco winny pozostaw na kolejne kilka dni. Jeśli jest dobry wyjmij z niego chleb i wraz z burakami włóż do lodówki.

Powiązane porady

barszcz z buraków
zupa marchewkowa z zajączkiem
Zupa dyniowa

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie