Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Desery Owocowe > Jak zrobić chipsy jabłkowe?

Jak zrobić chipsy jabłkowe?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.2/5 (13 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Chipsy jabłkowe można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, jednak można je zrobić również samemu. Nie jest to trudne jednak niestety czasochłonne.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Jabłka, Cukier, Cynamon
1
Jabłka myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Następnie kroimy w cienkie okrągłe plastry (2-3mm) i wycinamy gniazda nasienne.
2
Aby jabłka nie ściemniały możemy je moczyć w soku cytryny z odrobiną soli przez 15 minut.

Aby jabłka nie traciły witaminy C możesz je również namoczyć w soku porzeczkowym.

Jeśli lubisz słodycze wówczas zagotuj szklankę wody ze szklanką cukru cały czas mieszając. Ściągnij syrop z ognia i zalej nim plasterki jabłka. Mocz jabłka w syropie kilka godzin lub nawet całą noc.
3
Do suszenia jabłek najlepiej użyć sitek suszarki, jednak może być również blacha. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem układamy pojedynczą warstwę plastrów jabłek. Przed pieczeniem posyp jabłka cynamonem.
4
Jabłka susz w piekarniku rozgrzanym do 70 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach, tak długo, aż staną się sztywne (kilka godzin). Następnie zwiększ temperaturę do 100 C i susz je kolejną godzinę, uważając, aby się nie przypaliły.
5
Szybsza metoda suszenia jabłek: Plasterki jabłka włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz 20-30 min. Jabłka na początku będą miękkie, jednak kiedy całkiem wystygną staną się bardziej chrupkie.
6
Po ususzeniu jabłek włóż je do hermetycznego pojemnika i przechowuj w suchym miejscu.
Jak zrobić chipsy z ziemniaków w piekarniku?
Jak zrobić pudełko z papieru?
Jak zrobić chipsy z cukinii?
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
 4.2/5 (13 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Dupa - 2015-09-14
HEHEHEHHE DUPA ! :D
letnianutka1996 - 2013-07-31
takie czipsy szybko schodzą,sama się przekonałam.Film się dopiero co zaczął a ja już wszystkie zjadłam.Są pyszne,i warte wysiłku.Jak będę miała czas to muszę je znowu zrobić.
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Jeśli masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu całego opakowania tłustych i słonych chipsów to jest na to sposób - możesz je...
Jak zrobić chipsy z ziemniaków w piekarniku?
Jeśli masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu całego opakowania...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.