Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* ---- na gołąbki ----
* 0,7 kg mięsa mielonego
* 2 cebule
* Pół szklanki ryżu
* 1 duża kapusta
* Mielony czarny pieprz do smaku
* Sól do smaku
* 1-2 łyżki oleju
* ---- Na sos ----
* 400 ml śmietany
* 2 cebule
* 1 szklanka wody
* Koperek
* Sól
* 1-2 łyżki oleju

1
Gołąbki z sosem śmietankowym 1
Przygotuj składniki. Wybierz kapustę z dużymi, szerokimi liśćmi. Nie zużyjesz jej całej jednak łatwiej się zawija duże liście.
2
Gołąbki z sosem śmietankowym 2
Ugotuj ryż na półtwardo w garnku z wodą soloną. Odsącz wodę, poczekaj, aż ryż wystygnie.
3
Gołąbki z sosem śmietankowym 3
Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Rozgrzej patelnie z 1-2 łyżkami oleju i podsmaż na nim cebulę aż zrobi się miękka i złota. Podsmażoną cebulę odstaw na bok do wystygnięcia.
4
Gołąbki z sosem śmietankowym 4
Teraz przygotuj liście kapusty. Wyciągnij garnek na tyle duży, aby zmieściła się do niego cała kapusta. Wlej do niego wodę (około 1/5 garnka), postaw na ogień i zagotuj. Usuń z kapusty wierzchnie liście i włóż kapustę do garnka. Gotuj kapustę około 5-10 minut.
5
Gołąbki z sosem śmietankowym 5
Jak kapusta będzie się gotować przygotuj nadzienie. Wymieszaj mięso z ryżem, dodaj przysmażoną cebulę i dopraw solą i pieprzem.
6
Gołąbki z sosem śmietankowym 6
Teraz nadeszła pora zawinięcia nadzienia w liście. Delikatnie wyciągnij kapustę z gotującej się wody. Aby to zrobić, odwróć ją w garnku do góry nogami, wbij w środową część reszty łodygi widelec i wyciągnij na nim kapustę. Delikatnie oddziel liście kapusty, nałóż na nie farsz i zawiń.
7
Gołąbki z sosem śmietankowym 7
W taki sam sposób rób pozostałe gołąbki. Jeśli kolejne liście nie będą się łatwo odrywać to włóż kapustę na powrót do gotującej się wody na kilka minut. Gotowe gołąbki włóż do dużego naczynia żaroodpornego.
8
Gołąbki z sosem śmietankowym 8
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu. Obierz pozostałe 2 cebule i je pokrój w półksiężyce. Podsmaż je na złoto od czasu do czasu mieszając.
9
Gołąbki z sosem śmietankowym 9
Do cebuli dodaj śmietanę i wszystko zagotuj.
10
Gołąbki z sosem śmietankowym 10
Dodaj drobno posiekany koperek.
11
Gołąbki z sosem śmietankowym 11
Dodaj soli do smaku, wlej szklankę wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
12
Gołąbki z sosem śmietankowym 12
Polej gołąbki sosem, przykryj naczynie przykrywką i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C na około 1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).
13
Gołąbki z sosem śmietankowym
Podawaj gołąbki gorące polane sosem.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

kiełbasa
Przepis na bigos
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Adam
25.08.2017
Moja żona robi gołąbki podobnie do przedstawionego przepisu,ale gotuje je w sosie pomidorowym,który później dodaje do gołąbków.
Nickmalina
12.01.2017
W mikrofalowce swietnie oddziela sie i zmiekcz kapusciane liscie i tym sposobem skraca sie czas przygotowania golabkow. glab jednak trzeba wyciac a tego tez nie lubie robic