Gołąbki

Jak zwijać gołąbki?

Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Najlepsze gołąbki to takie, które zawijamy w liście kapusty. Nie ulega wątpliwości, że najlepsze techniki ich zawijania zostały opracowane przez doświadczone panie domu. Niestety czasami czynność ta może przysporzyć wiele problemów osobie, która nigdy wcześniej tego nie robiła. Sposób zaproponowany przeze mnie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie metodę Babci Józi na szybkie i skuteczne zawijanie gołąbków.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Kapusta
* Nadzienie do gołąbków

1
Robienie gołąbków 1
Oddziel liście od kapusty za pomocą noża. Jeśli liście będą się źle oddzielać wówczas włóż kapustę do gotującej się wody na kolejne kilka minut.
2
Robienie gołąbków 2
Wytnij nożem wystającą, twardą część każdego z liści (nerw środkowy).
3
Robienie gołąbków 3
Nałóż dużą, kopiatą łyżkę nadzienia na liść od strony łodygi.
4
Robienie gołąbków 4
Zwiń liść (jeden obrót, aby zakryć nadzienie).
5
Robienie gołąbków 5
Zagnij do środka lewą część.
6
Robienie gołąbków 6
Zagnij do środka prawą część.
7
Robienie gołąbków 7
Znów zawiń.
8
Robienie gołąbków 8
I jeszcze raz zawiń - do końca liścia.
9
Robienie gołąbków
Gołąbek jest gotowy!

Powiązane porady

Pilaw
Schab pieczony z czosnkiem i majonezem
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

lendoren
30.09.2016
podziwiam wsysstkich, którym sięchce to robić - szczególnie mojej babci, która mimo upływających lat, zawsze z przyjemnością wejdzie do kuchni zrobić gołąbki :) Gdy jej się nie chce, to korzystam z gołąbków Międzychodu - też smakują w zasadzie podobnie jakk te domowe :)