Kasza manna

Jak zrobić kaszę manną?

Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Kaszka manna jest bardzo zdrowym i lekkostrawnym posiłkiem. Polecana jest nie tylko dla osób cierpiących na choroby układu trawiennego, ale również na co dzień ze względu na ogromną ilość witamin i minerałów. Kasza manna jest źródłem witamin B1, B2, PP, B6, jak również kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu i jodu. Poniżej przedstawiam sposób jej przygotowana.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1/3 szklanki kaszy manny
* Mleko
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka cukru
* Sól do smaku
* Dżem lub konfitury

1
Grysik - przepis 1
Przygotuj składniki.
2
Grysik - przepis 2
Pół litra mleka przelej do garnka i dodaj do niego cukier.
3
Grysik - przepis 3
Dodaj masło.
4
Grysik - przepis 4
Mleko z cukrem i masłem podgrzewaj na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszaj aż do czasu zagotowania.
5
Grysik - przepis 5
Ściągnij garnuszek z ognia i cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany dodawaj stopniowo kaszę manną.
6
Grysik - przepis 6
Postaw garnek z powrotem na ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij z ognia i mieszaj, aż kasza zacznie gęstnieć.
7
Grysik - przepis 7
Przelej grysik do miseczek.
8
Grysik - przepis
Grysik podawaj z dżemem lub konfiturami.

Powiązane porady

Kasza jaglana z bananem i cynamonem
karmienie niemowlaka kaszką
Płatki owsiane na słodko

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie