Czarny bez

15 produktów żywnościowych zwiększających odporność·

Xenna - specjalista Tipy.pl
Czarny bez
1 z 16
Od tego co jemy zależy nasza odporność na przeziębienia i choroby. Dostarczając organizmowi dużą ilość witamin, składników mineralnych i antyoksydantów jest on w stanie sam sobie poradzić i odeprzeć atak chorób. Zobacz co jeść, aby być zdrowszym:
1
Bez czarny
Bez czarny

Bez znany jest już od wieków ze swych właściwości uzdrawiających. Jest on źródłem przeciwutleniaczy - antocyjanów i witaminy C. Ma on zdolność zwalczania stanów zapalnych i zwalcza przeziębienie.

2
Pieczarki
Pieczarki

Nie zapominaj o tych grzybach w codziennej diecie. Pieczarki zawierają selen (niski poziom selenu w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na grypę) i naturalne antyoksydanty. Duży wpływ na wzmocnienie systemu odpornościowego mają również witamina B, ryboflawina i niacyna, które znajdują się w pieczarkach. Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że grzyby mają również działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

3
Jagody Acai
Jagody Acai

Jagody Acai zostały uznane za jedno z najzdrowszych pokarmów na świecie. Podobnie jak borówki jagody te mają ogromną ilość antyoksydantów - antocyjanów, które pomagają twojemu organizmowi zwalczyć wszelkie choroby.

4
Ostrygi
Ostrygi

Afrodyzjak wzmacniający system odpornościowy? Tak! Dzieje się tak poprzez dużą zawartość cynku. Niski poziom cynku związany jest z męską bezpłodnością. Cynk ma również właściwości antywirusowe, chociaż badania nie wyjaśniły jeszcze w jaki sposób. Naukowcy są jednak przekonani, że cynk jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego jak również pomaga w gojeniu się ran.

5
Arbuz
Arbuz

Nawadnia organizm i odświeża. Dojrzały arbuz ma również mnóstwo glutationu - silnego przeciwutleniacza. Glutation wzmacnia system immunologiczny dzięki czemu organizm może zwalczyć wszelkie infekcje. Można go znaleźć na granicy pomiędzy czerwoną a zieloną częścią arbuza, w pobliżu skórki.

6
Kapusta
Kapusta

Kapusta jest kolejnym źródłem glutationu. Poza tym jest tania i można ją kupić podczas chłodnych miesięcy, kiedy dodatkowa odporność jest nam bardzo potrzebna. Kapusta może być różnego rodzaju - włoska, biała czy czerwona. Dodawaj ją do zup i sałatek, aby zwiększyć wartość odżywczą posiłków.

7
Migdały
Migdały

Garść migdałów dziennie może uchronić twój system odpornościowy przed skutkami stresu. 1/4 szklanki migdałów dostarcza niemal 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która pomaga wzmocnić system immunologiczny. W migdałach można znaleźć również ryboflawinę, niacynę i witaminę B, które postawią cię na nogi.

8
Grejpfruty
Grejpfruty

Grejpfruty mają dużą ilość witaminy C. Badania dowiodły, że aby wzmocnić organizm wystarczy jeść produkty bogate w witaminę C bez konieczności dodatkowej ich suplementacji w postaci tabletek. Poza tym grejpfruty są pełne flawonoidów - naturalnych związków chemicznych aktywujących do działania system odpornościowy. Nie lubisz grejpfrutów? Jedz pomarańcze lub mandarynki.

9
Kiełki pszenicy
Kiełki pszenicy

Kiełki pszenicy są pełne składników odżywczych. Posiadają cynk, antyoksydanty, witaminę B jak również mnóstwo innych ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Kiełki pszenicy są również źródłem błonnika i białka.

10
Jogurt odtłuszczony
Jogurt odtłuszczony

Szklanka odtłuszczonego jogurtu dziennie zmniejsza ryzyko przeziębienia. Żywe kultury bakterii znajdujące się w jogurtach stymulują system odpornościowy do walki z chorobami. Szukaj również jogurtów z zawartością witaminy D. Niski poziom witaminy D może wpłynąć na większe ryzyko przeziębień i grypy.

11
Czosnek
Czosnek

Czosnek posiada kilka rodzajów antyoksydantów wzmacniający system odpornościowy. Czosnek również niszczy bakterię Helicobacter pylori odpowiedzialną za wrzody i raka żołądka. Porada: Aby aktywować enzymy wzmacniające odporność obierz czosnek, drobno posiekaj i odstaw na 15-20 min zanim zaczniesz go gotować lub smażyć.

12
Szpinak
Szpinak

Szpinak jest ze swych super właściwości odżywczych. Posiada on kwas foliowy, który pomaga twojemu organizmowi w produkcji nowych komórek i naprawie DNA. Szpinak zawiera również błonnik, antyoksydanty jak np. witaminę C i wiele, wiele więcej. Szpinak najlepiej jest jeść zblanszowany (sparzony) lub surowy.

13
Herbata
Herbata

Zielona czy czarna? Obydwie zawierają wzmacniające odporność polifenole i flawonoidy. Te antyoksydanty wyszukują w naszym organizmie szkodliwe wolne rodniki i je neutralizują.

14
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki

Tak jak marchewki, słodkie ziemniaki posiadają antyoksydant - beta karoten, który zwalcza wolne rodniki. Słodkie ziemniaki są źródłem witaminy A, która zwalnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

15
Brokuły
Brokuły

Brokuły są łatwo dostępne a dodane do potrawy zwiększają odporność organizmu. Poza tym brokuły są pełne składników odżywczych, które chronią organizm takich jak witamina A, C i glutation.

Strona 1 z 16

Powiązane porady

herbata z igieł
Sauna
olejek pichtowy

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Dziadek Mróz
02.11.2015
Mieszkańcom Syberii wystarcza słonina i samogon.