- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak szybko zmiękczyć pierniczki?

Mikrofalówka. To szybki i łatwy sposób. Połóż twarde pierniczki na papierowym talerzyku i lekko pokrop czystą wodą, najlepiej ze zraszacza. Ale naprawdę nie za dużo tej wody. Następnie owiń pierniczki luźno ręcznikiem papierowym. Włóż do mikrofalówki i w wysokiej temperaturze trzymaj je przez 30 sekund (max 40). Po wyjęciu pierniczki powinny być ciepłe i miękkie, jak tuż po wyjęciu z piekarnika. UWAGA. Jeśli za pierwszym razem Ci nie wyjdzie nie zrażaj się. Spróbuj z mniejszą lu większą ilością wody i dłuższym lub krótszym czasem podgrzewania pierniczków. Każda mikrofalówka jest inna.

Piekarnik. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Ułóż pierniczki na papierze do pieczenia i delikatnie zrosz wodą. Włóż do piekarnika na nie dłużej niż 5 minut. Sprawdzaj je i wyjmij wtedy, kiedy uznasz, że pierniki są idealne i nadają się do jedzenia. Jeśli wyjmiesz je w odpowiednim momencie, będą przepyszne.

Sztuczka z chlebem. Umieść kromkę chleba w pojemniku próżniowym (musi być szczelny). Następnie połóż na niej pierniki, a na nich ponownie kromkę chleba. Zamknij pojemnik. Pozostaw ciastka na noc zamknięte z chlebem. Jakież będzie Twoje zdziwienie następnego dnia, gdy okaże się, że pierniki są miękkie, a chleb twardy. Będziesz mogła go wykorzystać jako bułki tartej do panierki na przykład.

Sztuczka z jabłkiem. Jabłko również zdziała cuda w przeciągu kilku godzin. Umieść połówkę lub ćwiartkę jabłka w szczelnym pojemniku razem z piernikami. Soki zawarte w jabłku zostaną wchłonięte przez pierniki. Dodatkowo pierniki zyskają specyficzny aromat. Pamiętaj, aby regularnie wymieniać jabłko w pojemniku.