Sos tzatziki

Jak zrobić sos tzatziki?
EmiliaZ-skaEmiliaZ-ska - specjalista Tipy.pl

Podpowiem wam jak łatwo i pysznie przyrządzić dip tzatziki do mięsnych potraw. W moim domu robi on furorę na grillach i innych imprezach. Jest zaskakująco prosty w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Ten aromatyczny sos, który pochodzi z Grecji, doskonale nadaje się zarówno do mięs, jak również do grillowanych warzyw. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na domowe tzatzyki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* duży jogurt naturalny [najlepiej Danone]
* 6 rzodkiewek
* 4 ogórki kiszone
* 4 ząbki czosnku [ewentualnie czosnek w kostce]
* 2,5 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki
* 3 łyżki koperku [może być suszony]
* 3 łyżki majonezu
* pieprz ziołowy
* pieprz czarny
* sól
* cukier
* oregano
* zioła prowansalskie

1
Rzodkiewkę i ogórki siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę.
Jeżeli mamy świeży czosnek przepuszczamy go przez praskę.
2
Wszystkie składniki łączymy dokładnie z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku wg uznania ostatnimi sześcioma przyprawami z listy.
3
Gotowe! Dip można podawać z sosami do mięs, kiełbasek i różnych specjałów z grilla, jak również użyć jako sos do kebaba, tortilli i innych smakołyków.
Smacznego.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie