- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić sos barbecue?

Sos barbecue (sos BBQ) jest sosem do potraw z grilla. Jest wspaniałym dodatkiem do wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Jeśli do tej pory uważałeś, że do potraw z grilla wystarczy zwykły ketchup wypróbuj koniecznie sos barbecue. Zaręczam, że od tej pory będzie stanowił on dla Ciebie podstawę każdego grilla!
Rzeczy, których potrzebujesz
* oliwa z oliwek * czosnek, cebula * 500 g przecieru pomidorowego * 2 łyżki octu z czerwonego wina * 2 łyżki brązowego cukru * 1 łyżka sosu sojowego * pieprz cayenne, musztarda w proszku i świeżo mielony pieprz

Przepis na popularny sos barbecue
Przygotowując sos barbecue rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy i podsmaż w niej posiekaną drobno cebulę i 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj do tego przecier pomidorowy, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier i sos sojowy. Dopraw 1 łyżeczką pieprzu Cayenne, 1 łyżeczką musztardy i świeżo zmielonym pieprzem. Całość duś przez 25 minut często mieszając.

Jeśli lubisz gęste, tłuste sosy barbecue do żeberek, ten przepis będzie idealny dla Ciebie.
Potrzebujesz:
- 1 puszka sosu pomidorowego (ok 220g)
- 1 puszka przecieru pomidorowego (ok 170g)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 ząbki zgniecionego czosnku
- 4 łyżeczki zmielonej cebuli
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- świeżo zmielony pieprz
Podsmaż zmieloną cebulę i wyciśnięty czosnek na oleju z oliwek aż cebulka zrobi się złota. Dodaj wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 min.

Sos ten jest kombinacją słodkiego i ostrego smaku. Świetnie nadaje się do kurczaka oraz grillowanej bądź wędzonej wieprzowiny.
Składniki:
- 1 szklanka musztardy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/4 łyżeczka cayenne
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- łyżka aromatu dymu wędzarniczego
Wszystkie składniki zmieszaj oprócz sosu sojowego, masła i aromatu. Dusić na małym ogniu 30 min. Dodać sos, masło i aromat, wymieszać i dusić przez kolejne 10 min.

Jest to tłusty, ciężki, pomidorowy sos do żeberek. Jego ostrość zależy od ilości dodanego pieprzu cayenne.
Składniki:
- 1 szklanka ketchupu
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki zmielonej papryki
- 1 łyżki sproszkowanej chili
- 2 ząbki czosnku (zgniecione)
- 1 łyżeczka cayenne
Rozgrzej olej. Dodaj czosnek i smaż aż zrobi się brązowy. Dodaj wymienione składniki i zmniejsz ogień. Duś przez około 15 min aż sos zgęstnieje.

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś musztardowego sosu barbecue to naprawdę wiele straciłeś! Ten sos pasuje prawie do wszystkiego jednak szczególnie polecany jest do wieprzowiny.
- 1 szklanki musztardy
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cayenne
Przygotowanie: Zmieszaj ze sobą wszystkie składki i duś na małym ogniu przez 30 min.

Ten sos jest lekki i pikantny.
Składniki:
- 2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżki cebuli w proszku
- 1 łyżki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cayenne
Zmieszaj wszystkie składniki i postaw na ogniu. Mieszaj od czasu do czasu i duś przez ok 20 min. Sos nie powinien być bardzo gęsty, jednak nie całkiem wodnisty. Odstaw aby się schłodził. Przechowuj w lodówce w pojemniku hermetycznym. Sos będzie lepszy jeśli jeden dzień postoi w lodówce.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (8)
jeśli wam smakuje sos z kfc chociażby, to można go kupić na allegro wpisując: "idealny sos barbecue"
dla mnie świetny