Jak zrobić sos barbecue?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
1 z 9
Sos barbecue (sos BBQ) jest sosem do potraw z grilla. Jest wspaniałym dodatkiem do wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Jeśli do tej pory uważałeś, że do potraw z grilla wystarczy zwykły ketchup wypróbuj koniecznie sos barbecue. Zaręczam, że od tej pory będzie stanowił on dla Ciebie podstawę każdego grilla!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* oliwa z oliwek
* czosnek, cebula
* 500 g przecieru pomidorowego
* 2 łyżki octu z czerwonego wina
* 2 łyżki brązowego cukru
* 1 łyżka sosu sojowego
* pieprz cayenne, musztarda w proszku i świeżo mielony pieprz

1
żeberka w sosie bbq
Sos barbecue wymaga nieco więcej pracy, ale jego smak zaskoczy każdego. Możesz go przygotować znacznie wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Zimny nadaję się doskonale do mięs i kiełbasy z grilla.
2
Sos barbecue

Przepis na popularny sos barbecue


Przygotowując sos barbecue rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy i podsmaż w niej posiekaną drobno cebulę i 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj do tego przecier pomidorowy, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier i sos sojowy. Dopraw 1 łyżeczką pieprzu Cayenne, 1 łyżeczką musztardy i świeżo zmielonym pieprzem. Całość duś przez 25 minut często mieszając.

3
sosy barbecue
Przepisów na sosy barbecue jest bardzo wiele. W samych Stanach Zjednoczonych można wyróżnić ich co najmniej kilkanaście. Sosy te znane są również w kuchni japońskiej oraz australijskiej.

Poniżej przedstawiam przepisy na najbardziej popularne sosy barbecue:
4
tradycyjny sos barbecue
Tradycyjny sos barbecue do żeberek

Jeśli lubisz gęste, tłuste sosy barbecue do żeberek, ten przepis będzie idealny dla Ciebie.


Potrzebujesz:



  • 1 puszka sosu pomidorowego (ok 220g)

  • 1 puszka przecieru pomidorowego (ok 170g)

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • 2 łyżeczki octu

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • 3 ząbki zgniecionego czosnku

  • 4 łyżeczki zmielonej cebuli

  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

  • świeżo zmielony pieprz


Podsmaż zmieloną cebulę i wyciśnięty czosnek na oleju z oliwek aż cebulka zrobi się złota. Dodaj wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 min.

5
Sos barbecue z Karoliny Północnej
Sos barbecue z Karoliny Północnej

Sos ten jest kombinacją słodkiego i ostrego smaku. Świetnie nadaje się do kurczaka oraz grillowanej bądź wędzonej wieprzowiny.


Składniki:



  • 1 szklanka musztardy

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/4 szklanki brązowego cukru

  • 3/4 szklanki octu jabłkowego

  • 1/4 szklanki wody

  • 2 łyżki sproszkowanego chili

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka białego pieprzu

  • 1/4 łyżeczka cayenne

  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego

  • 2 łyżki masła

  • łyżka aromatu dymu wędzarniczego


Wszystkie składniki zmieszaj oprócz sosu sojowego, masła i aromatu. Dusić na małym ogniu 30 min. Dodać sos, masło i aromat, wymieszać i dusić przez kolejne 10 min.

6
Sos barbecue z Kansas do żeberek
Sos barbecue z Kansas do żeberek

Jest to tłusty, ciężki, pomidorowy sos do żeberek. Jego ostrość zależy od ilości dodanego pieprzu cayenne.


Składniki:



  • 1 szklanka ketchupu

  • 1/4 szklanki wody

  • 1/4 szklanki octu

  • 1/4 szklanki brązowego cukru

  • 3 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżki zmielonej papryki

  • 1 łyżki sproszkowanej chili

  • 2 ząbki czosnku (zgniecione)

  • 1 łyżeczka cayenne


Rozgrzej olej. Dodaj czosnek i smaż aż zrobi się brązowy. Dodaj wymienione składniki i zmniejsz ogień. Duś przez około 15 min aż sos zgęstnieje.

7
sos musztardowy barbecue
Sos musztardowy barbecue

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś musztardowego sosu barbecue to naprawdę wiele straciłeś! Ten sos pasuje prawie do wszystkiego jednak szczególnie polecany jest do wieprzowiny.



  • 1 szklanki musztardy

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego

  • 1/3 szklanki brązowego cukru

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżki sosu Worcestershire

  • 1 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cayenne


Przygotowanie: Zmieszaj ze sobą wszystkie składki i duś na małym ogniu przez 30 min.

8
Grillowanie
Sos barbecue z St. Louis

Ten sos jest lekki i pikantny.


Składniki:



  • 2 szklanki ketchupu

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego

  • 1/4 szklanki brązowego cukru

  • 3 łyżki musztardy

  • 1 łyżki cebuli w proszku

  • 1 łyżki czosnku w proszku

  • 1 łyżeczka cayenne


Zmieszaj wszystkie składniki i postaw na ogniu. Mieszaj od czasu do czasu i duś przez ok 20 min. Sos nie powinien być bardzo gęsty, jednak nie całkiem wodnisty. Odstaw aby się schłodził. Przechowuj w lodówce w pojemniku hermetycznym. Sos będzie lepszy jeśli jeden dzień postoi w lodówce.

Strona 1 z 9

Powiązane porady

sos beszamelowy
dipy
sos czosnkowy

Podobne porady

Komentarze (8)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Ewelina82
28.01.2013
Bardzo dobrze z sosem barbecue smakują burgery, kebab, można go dodać do przygotowania pizzy barbecue, łososia, a niektórzy uwielbiają dodawać go nawet do frytek. Warto spróbować nowych kulinarnych smaków i zestawień, a nuż odnajdziemy coś pysznego i odmiennego.
Timo
24.09.2012
Do Adamo: Zanim coś napiszesz to poczytaj więcej na dany temat. "Składniki sosu mogą ulegać zmianie, do najpopularniejszych jednak należą: przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier. Różnice te wynikają z tradycji i przepisów regionalnych." - Wikipedia.
Adamo
24.09.2012
Ehh szkodaze zaden przepis nie jest na sos barbecue.... sos BARCECUE ROBI SIĘ ZE ŚLIWEK!!! a nie z keczupu czy przecieru pomidorowego. Dziękuję do widzenia
goborg234
14.08.2012
mhhh smaczne!!!
slu1234
22.02.2012
ten sos jest bardzo dobry
KUCHARZ
07.01.2012
weryyy goog!!!Podziękował za przepisy
krv
22.12.2011
oki dzieki za przepisy... ale mam jedno pytanie czy wystepuje oliwa nie z oliwek? :D
michael1977
04.08.2009
PO CO SIĘ TAK MĘCZYĆ>?
jeśli wam smakuje sos z kfc chociażby, to można go kupić na allegro wpisując: "idealny sos barbecue"
dla mnie świetny